top of page

Succesvolle schaakdag in Papenburg!

Zaterdag 29 april 2023.

Een a twee keer per schaakseizoen gaan we de grens over om bij onze Oosterburen mee te doen met een schaaktoernooi. Na ons toernooi in februari kwam ik in contact van Jushua Pos, de Nederlandse jeugdleider van SV Papenburg. Uit dit contact kreeg ik de uitnodiging voor de noordelijke jeugdspelers om mee te doen met het Joachim Feldmann toernooi. Zeven Paardensprongers en negen spelers van SC Ten Boer gingen vandaag de grens over om de strijd aan te gaan met jeugd van de thuisclub.

Foto: fam. Urban.

Joachim Feldmann is dit jaar in maart overleden op 65 jarige leeftijd. Hij was IT specialist op de Meyer scheepswerf en lid van Schachverein Papenburg. Bij zijn overlijden heeft hij een legaat nagelaten voor het jeugd schaken in noord-west Duitsland. Voor de jonge lezers: een legaat is meestal een hoeveelheid geld waarvan is vastgelegd waaraan het besteed moet worden. Schaakclub Papenburg heeft een eigen verenigings gebouw welke dateert uit 2002. Op de eerste etage zijn twee appartementen waarmee de club naast schaakactiviteiten geld mee verdiend. Het bijzondere vandaag, nergens hoefden we voor te betalen. Geen inleggeld, gratis koffie en frisdrank en rond het middaguur kon iedereen gratis meesmullen van de op bbq's bereidde bratwursten, heerlijke salades en stokbrood.

De organisatie had geluk dat het vandaag mooi weer was en iedereen kon genieten van een heerlijk voorjaarszonnetje want in het gebouw, met twee zalen, was er anders niet voldoende ruimte voor de iets meer dan 30 deelnemers en ouders.

We werden zeer hartelijk ontvangen en na een korte openings speech door Pastor Ralf Maennl, kon het toernooi beginnen. Er werd in drie groepen gespeeld met 25 minuten bedenktijd op de klok. We zijn in Nederland gewend aan strak georganiseerd toernooien, maar in Duitsland zijn de ervaringen dat men daar de teugeltjes wat losser laat. Zo ook op dit toernooi. De groepen gingen niet tegelijk van start waardoor het gedurende het hele toernooi was rumoerig was. De jongste groep was ruim een uur voor de rest klaar en ze moesten voor de prijsuitreiking wachten tot de middelste groep klaar was. De oudere spelers hadden toen nog een ronde voor de boeg. Maar de uitstekende sfeer en lekker buiten zitten met het buitenschaakspel maakte veel goed.

In de jongste (C) groep werd Hannah op onderling resultaat met zes punten tweede. Ze had verloren van Tenboerster Joris, ook met zes punten, maar gewonnen van Lieke, ook uit Ten Boer. Tobias eindigde als vierde maar in de toernooi flyer was aangekondigd dat dubbele bekers niet zouden worden uitgereikt dus ging Tobias en ook wij ervan uit dat Hannah de meisjes beker zou winnen en de beker voor de derde plaats zou doorschuiven. Bij de prijsuitreiking kreeg Hannah wel twee bekers. Navraag bij de pastoor tevens toernooileider leerde dat ze deze regel toch hadden gewijzigd, Omdat er een volledig NL podium stond losten we dit makkelijk op. De prijzen werden buiten herverdeeld, iedereen tevreden. Ook in de B groep werd een dubbele beker uitgereikt maar geen idee of deze ook zijn herverdeeld.

In de B groep speelden Noe, Sven, David en Simon. Noe en Sven haalden het podium niet maar Sven wist verrassend te winnen van Hannah Bakker van SC Ten Boer. David was de sterkste van deze groep met zes uit 7. Simon had zich verrekend. Hij dacht derde te zijn geworden maar 4.5 punten leverde een vierde plaats op. Ook in deze groep een geel rood podium.

Waar in de B en C groep Zwitsers werd gespeeld, speelden de acht deelnemers in de A groep allemaal tegen elkaar. Dagmar ging naar dit toernooi toe als voorbereiding voor het NK deze week in Almelo. De goede vorm heeft ze te pakken want ze won alle partijen!

Op de foto drie meisjes waaronder ook Danique van SC Ten Boer. Daarmee gingen elf van de twaalf bekers naar NL!

Dank aan de organisatie voor een hele leuke dag in Papenburg. Voor de NOSBO hebben Roelof en ik contacten gelegd waarmee we hopelijk meer Papenburgers op onze toernooien gaan zien. Want naast clubleden krijgen veel kinderen op de basis en middelbare school in Papenburg schaakles.

De deelnemers


Fair play regels door de Duitse Schaakbond.

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page