top of page

Team D1 NOSBO/FSB kampioen!

Zaterdag 13 mei 2023.

In het Dorpshuis in Hoogkerk stonden vandaag twee kampioenschappen op het programma. Het Persoonlijk Jeugd Kampioenschap (PJK) in de jongste leeftijdsgroepen FGH en de Jeugd Club Competitie (JCC) in de categorie D, t/m 12 jaar. In dit verslag de prestaties van onze D teams. Acht teams hadden zich voor dit gezamenlijk kampioenschap met de FSB ingeschreven waaronder twee van onze club. In ons eerste team speelden op bordvolgorde 1 t/m 4 Maurits, Imara, Simon en Mehran. Gideon, Melle, Wart en Pim deden mee in team twee. Team 1 was vooraf, samen met Philidor Leeuwarden D1, Staunton D1 en misschien Ten Boer D1 de kanshebber voor de titel. Om een gooi te doen naar het kampioenschap heb je een team nodig met op alle borden ongeveer dezelfde speelsterkte, dat was in ons eerste team prima op orde. Heel belangrijk ook voor de resultaten op het derde en vierde bord.

Opdracht voor team 1 om zo weinig mogelijk match en bordpunten te laten liggen om de titelkans levend te houden. Team twee ging van start met een heel andere opdracht. Proberen bordpunten te winnen van de topteams en drie teams achter je houden, want er waren maar liefst vijf halve finale NK tickets te verdienen. Op de club hadden we vrijdag een analyse gemaakt van de teams waarvan we zeker konden winnen gezien hun ratings: Staunton D2, Philidor D2 en Gorredijk. Volgens de reglementen troffen de clubs met twee teams in de competitie elkaar in de eerste ronde. Zoals verwacht was team 1 duidelijk te sterk voor het tweede team. Op alle borden gingen de punten naar team 1. Mooi de volle buit binnen. Voor team 2 niet erg want dit was ingecalculeerd.

In de tweede ronde weer een lastige opdracht voor team twee met als tegenstander Philidor D1. Ook dit team was duidelijk een maatje te groot voor onze jongens. Alle bordpunten gingen naar de Friezen. Team 1 draaide intussen lekker warm voor het grotere werk later in de middag. Gorredijk werd met 4 - 0 aan de kant gezet. Ook in de derde ronde maakte het team geen fouten, opnieuw de maximale score tegen het tweede team van Staunton. Voor team 2 ging het toernooi nu echt beginnen voor de fel begeerde vijfde plaats. Tegenstander het tweede Philidor team. Wart wist het eerste punt binnen te halen maar op andere borden ging het mis. Gideon verloor zijn dame, Pim verloor en na een spannende partij trok Melle aan het kortste eind. Jammer maar nog steeds kans want we kregen er een concurrent bij voor plek vijf. Het team van SC Ten Boer was niet op volle sterkte. Zij misten twee belangrijke spelers die meededen met het FGH kampioenschap. Zo zie je dat zelfs F spelers in een D team makkelijk uit de voeten kunnen. In de eerste ronde verloor Ten Boer van Gorredijk en tegen Staunton D2 kwam het team niet verder dan een remise. In deze ronde werd ook nog eens verloren tegen het eerste Staunton team. Wel jammer voor het toernooi want natuurlijk hadden we weer een strijd om de podiumplaatsen tussen rood en geel willen zien.

Foto: NOSBO

In de vierde ronde de eerste match met de roodhemden. Team 1 had op de borden een, drie en vier geen problemen. Op bord twee zat Imara in problemen tegen Sarah. In tijdnood maar ook met een materiaal achterstand ging ze door de klok. Het eerste bordpunten leverden we in. Philidor D1 scoorde weer de volle buit en was een bordpunt los. Team 2 kreeg weer een zware tegenstander maar wist toch een punt te scoren op bord drie. Het team stond in de tussenstand onderaan maar het kon nog door goed te scoren in ronde vijf. In die ronde wachtte het team van Gorredijk. Pim en Wart wonnen maar we kwamen niet verder dan remise. Melle en Gideon verloren. Voor het eerste team ging het toernooi nu echt van start tegen Staunton D1. Simon en Mehran wonnen hun partij maar op bord een verloor Maurits. Intussen zagen we een hele spannende partij tussen Imara en Viaan. Imara stond materiaal voor maar was in tijdnood met rond de 20 seconden op het bord. Viaan had ruim een minuut meer. We dachten al het zal toch niet weer, want Imara gaat vaker door haar klok. Gelukkig speelde ze snel met goede zetten waar Viaan niet echt een antwoord op had. Na wat afruilen kreeg ze meer tijd op de klok en speelde de partij heel bekwaam uit. Een super resultaat voor het team, nog steeds volop in de race om het kampioenschap.


In de voorlaatste zesde ronde eindelijk winst voor team twee. Tegen Staunton D2 weinig problemen. Allen Gideon, die zijn dag niet echt had, verloor zijn partij. In de tussenstand na deze ronde leek een plek bij de top vijf uit zicht. Philidor D2 speelde gelijk tegen SC Ten Boer. Voor team 1 een zware opdracht, een goed resultaat neerzetten tegen Philidor 1. We stonden gelijk maar Philidor had een bordpunt meer. Het werd een hele spannende match. Op bord drie scoorde Simon voor ons maar Maurits was met verlies heel snel klaar op bord 1. Mehran zat in de problemen en verloor. Maar Imara speelde weer geweldig en wist met haar winst een remise eruit te slepen. Nu kwam het aan op de laatste ronde. Philidor moest tegen team 1 van Staunton en wij moesten zeker de volle buit pakken tegen het tweede team van de Leeuwarders. Ook in deze ronde liet het team het krachtsverschil tussen de titel favorieten en de rest van het veld zien. Op alle borden geen enkel probleem dus keken we met spanning naar het duel op de borden naast ons. Daar stond een 1 - 1 tussenstand op het papier maar bij die remise tussenstand zou het blijven. De 2 - 2 leverde ons een zeer verdiende titel op. Team 2 probeerde nog van alles voor de vijfde plaats tegen het team van SC Ten Boer. Pim en Wart wonnen en Melle speelde keurig remise op bord twee. Helaas net niet genoeg voor plek vijf. Gorredijk speelde remise tegen Staunton D2. Daarmee werd het team zesde met slecht 1.5 bordpunten achterstand op Philidor D2.


Op 30 september is het halve finale weer in Hoogkerk! Als er teams elders uit het land niet komen vragen we een vrijplaats aan voor team 2.


Topscoorders:

Team 1: Simon 7 uit 7

Team 2: Wart 5 uit 7


Verslag NOSBO met uitslagen.





44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page