top of page

Teams: C1 kampioen, derde plaats C2, E team en Dagmar naar NK!

Bijgewerkt op: 22 mrt.

Zaterdag 18 maart 2023.

In het Dorpshuis in Hoogkerk stonden vandaag de teamkampioenschappen in de A/B (t/m 18 jaar, C (t/m 14 jaar) en E (t/m 10 jaar) categorie op het programma. De D teams spelen op 13 mei hun kampioenschap waar ook E spelers aan mee kunnen doen. Team schaken is een van de leukste onderdelen in het schaken. Naast individuele resultaten gaat het nog meer over het teamresultaat, dus je moet ook spelen voor het team belang, wat soms inhoud dat je met een remise genoegen moet nemen. Of dat je teamleider ervoor kiest dat jij op het eerste en dus zwaarste bord moet spelen. Met je team kan je match en bordpunten verdienen. De matchpunten gaan voor de bordpunten maar vandaag bleek dat bij een gelijk aantal matchpunten de bordpunten op een half punt de beslissing kan brengen. Vandaag speelden de E teams voor de NOSBO/FSB titel en kwalificatie halve finale NK. Bij de C teams en A/B teams is er een open inschrijving. Er werd in die categorieën gespeeld voor het NOSBO/FSB kampioenschap. Al jaren wordt op dit kampioenschap gezamenlijk met de Friese Bond georganiseerd. Negen teams hadden zich ingeschreven voor het E team kampioenschap. Een mooie opkomst want naast de prestaties op het NK is ook het aantal teams welke regionaal meedoen een wegingsfactor voor het aantal teams, per regionale bond, die zich plaatsen voor het NK volgend jaar.

Bij de E teams stonden negen ronden op het programma. Vooraf was de organisatie van plan om de ronden gelijk aan te vangen met de ABC teams met in het begin van de middag een versneld tempo voor de eerste vier ronden om in te halen op de zeven ronden die de ABC teams speelden. Na ronde vijf zagen we de E teams zo snel spelen dat er besloten werd om de E teams in hun eigen tempo door te laten spelen. Want wat heb je eraan om heel lang te wachten tussen de speelronden. Even na drie uur waren de negen ronden gespeeld en was de prijsuitreiking op het dakterras.

In de C categorie misten we een aantal spelers omdat in Eindhoven het laatste kwalificatie toernooi voor het NK op het programma stond. Deze datum was eerder dit jaar verschoven Imara, Carlijn, Berend en Dagmar konden dus niet meedoen. Mede hierdoor lukte het ook niet om een AB team samen te stellen. Maar met onze teruggekeerde clubleden Ties en Gianluca kwamen we toch met twee C teams aan de start met heel wat kwaliteit. Team C2 met Matthias, Noe, Ben en Gianluca speelden in de eerste ronde tegen het C1 team met David, Simon, Mehran en Ties. Team 1 was duidelijk de sterkste, alleen op bord vier wist Gianluca een bordpunt binnen te halen. In de tweede ronde wist team twee het team van Staunton te verrassen. Mede dank zij een hele sterke partij met remise van Matthias tegen Ghilon Etienne verscheen een prachtige score op het bord 3.5 - 0.5. In ronde drie was het team vrij waarna in ronde vier met 1 - 3 verloren werd van het A/B team van Staunton. Tegen Gorredijk volgde in ronde vijf een remise waarna twee matches tegen teams van SC ten Boer volgde. Het A/B team van de roodhemden was met 1 - 3 te sterk maar met dezelfde score werd revanche genomen tegen het Boerster C team. Ben en Gianluca zorgden voor een 2 - 0 voorsprong. Matthias en Noe leken voor de maximale score te kunnen zorgen. Op beide borden stond een gewonnen stelling maar beiden maakten wat foutjes in de afwerking. Noe kon het nog herstellen door zijn tegenstanders mat achter paatjes te zetten. Bij Matthias lukte het niet. Het initiatief had hij weggeven aan zijn tegenstandster. Jammer maar het team stond onverwacht toch op het podium. In match en bordpunten een gelijke stand met het Gorredijk team, dan valt de score van bord vier in die match af. Dat was helaas in het nadeel van ons team. Maar een derde plaats is natuurlijk prachtig en wat een score van Gianluca 6 uit 6! Hij is het duidelijk niet verleerd!

Alle resultaten van de ABC teams

Na de winst op C2 trof het eerste team in de tweede ronde het Staunton AB team. Dit team was een maatje te groot, alleen Simon won zijn partij. Net als team twee speelde ook team een gelijk tegen het team Gorredijk. Tegen de Ten Boer teams een mooi resultaat. Winst tegen het AB team en een remise tegen het C team waarmee het team voor de laatste ronde al NOSBO kampioen was. Maar in de laatste ronden wilden nog nog eens bewijzen dat dit geen toeval was. Tegen het Staunton team werd met 4 - 0 gewonnen. David op bord 1 speelde zijn beste partij van de dag. In een lastig eindspel met paarden en pionnen wist hij zijn pion, met veel denkwerk, naar het promotieveld door te schuiven. In de eindstand de A/B teams zoals verwacht bovenaan maar wat een verschil tussen ons C1 team en de rest van de C teams. Dat ziet er heel goed uit voor het NK in het najaar waar we met een nog sterker team voor de dag kunnen komen.

Vorig seizoen werd het E team 5e in de NOSBO/FSB kwalificatie maar mocht toch met een wild card naar de halve finale in de Bilt. Met 5 NK tickets dit seizoen mocht het eigenlijk niet mis gaan om ons rechtstreeks te plaatsen maar favoriet voor een podium plaats waren we niet. De verwachting was dat de teams van Ten Boer, Philidor Leeuwarden en Staunton 1 zouden gaan strijden voor het eremetaal. Door het vroege aanvangstijdstip misten we Matthijs die moest voetballen maar met Wart, Gideon, Tobias en Hannah (de tweeling op bord 3 en 4 zijn nog Fje) moest het mogelijk zijn om ons te plaatsen. Gisteren op clubmiddag zat het team bij elkaar om extra te oefenen, met name de opening. Zorg dat je alle stukken ontwikkeld en vergeet niet te rokeren was eigenlijk de belangrijkste boodschap voor het team. Vandaag kwam dat er niet helemaal uit. In veel partijen die ik zag waren de kinderen het al een beetje vergeten, wat wel wat punten heeft gekost.


De eerste ronde was het team vrij waarna het team in de tweede en derde ronde goed uit de startblokken kwam met winst tegen Haren (3-1) en de Matadoren 2 (4-0). Tegen de favorieten Philidor en Staunton 1 in ronden vier en vijf wist het team niet te scoren. Tegen het tweede team van Staunton (spelend met 3 man) werden twee match en 2.5 bordpunten binnen gehaald. In de zevende ronde een balangrijke match tegen het team uit Gorredijk. De top drie in het klassement was al uit zicht dus belangrijk om nu match en bordpunten te scoren. Tobias en Gideon wisten al snel te winnen maar op bord 1 stond Wart niet echt geweldig. Het remise aanbod werd door de tegenstander geweigerd en op bord vier ging het mis bij Hannah. Wart vocht zich goed terug in de partij en kreeg na een penning op de dame van de tegenstander een aanbod voor remise. Ik besloot dit maar te accepteren met de zekerheid van de belangrijke matchpunten binnen zouden zijn. Het team van de Matadoren 1 vormde geen enkele bedreiging en werd met 3.5 - 0.5 opgerold. In de laatste ronde moest het team tegen de roodhemden van Ten Boer. Op bord vier verloor Hannah van Lieke die daarmee revanche nam voor het verlies tijdens het PJK E. Gideon won heel knap van Thijmen maar op bord 1 het Wart geen kans tegen het grote Tenboerster talent Bram. Tobias leek ook voor een verrassing te gaan zorgen tegen Joris. Hij stond veel beter maar speelde veel te snel en maakte te veel foutjes waar zijn tegenstander van profiteerde. Met de 3 - 1 verlies werd het team vierde in het klassement dus een NK ticket voor 23 september. De verwachte drie favorieten maakte hun rol waar met hele kleine verschillen. De teams hadden alle drie 14 matchpunten gescoord, de verschillen in bordpunten waren klein. Ten Boer werd derde met 23.5 bordpunten. Het verschil tussen de nummers een en twee bedroeg slechts een half bordpunt in het voordeel van Philidor 27.5 tegen 27 van het eerste Staunton team.

Alle resultaten van de E teams

Het hele weekend waren Imara, Dagmar, Carlijn en Berend in Eindhoven voor de kwalificatie (zes speelronden) NK ABC later dit jaar in Almelo. Het was de laatste kans voor de spelers om zich te kwalificeren. Imara en Carlijn hadden het ticket al binnen bij eerdere kwalificatie ronden o.a. een paar weken geleden in Groningen. Carlijn speelde mee in de open groep maar had niet een goede vorm dit weekend. Met een bye en een remise eindigde ze in de achterhoede. Voor Berend was het de laatste kans om zich te plaatsen maar met twee remises en een winstpartij lukte dit niet. Dagmar plaatste zich wel wat in Groningen net niet lukte. Met 5 punten uit zes partijen werd ze tweede bij de B meisjes. Een tweede plaats was er ook voor Imara bij de meisjes in categorie C. In Almelo komen vier Paardensprong Girls in actie: Eli Alia, Imara, Carlijn en Dagmar!

Alle uitslagen in standen van het kwalificatietoernooi
58 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page