top of page

SC de Paardensprong Toernooi: Berend winnaar Topgroep, veel clubleden in de prijzen!

Bijgewerkt op: 10 feb.

Zaterdag 4 februari 2023.

Eindelijk na drie jaar weer ons SC de Paardensprong Toernooi in de geweldige locatie het Harens Lyceum in Haren. Weet je het nog, de laatste editie van 2020 was een week voor de lock-down! Sinds heel wat jaren organiseren we in dit mooie en ruime gebouw het grootste jeugdtoernooi van het Noorden. Na al die jaren moesten we er wel weer een beetje inkomen met de organisatie, die maanden geleden van start ging. In die tijd zijn in onze organisatie app groep heel veel berichten verstuurd. Waar we in september 2022 al tegen aan liepen: een nieuwe hoofd conciërge op de locatie waar we eerst kennis mee moesten maken om de afspraken uit het verleden te kunnen hervatten. De nieuwe conciërge Wolter was meteen enthousiast, dus deze eerste hobbel was genomen. Op ieder toernooi zijn we bezig met verbeteringen, zo ook op de 12e editie van dit jaar

Berend winnaar topgroep!

Allereerst pinnen! Dit missen we nog op toernooien dus de uitdaging aan ons om het te introduceren. Tijdens het inrichten van de aula en de speellokalen vrijdagmiddag deden we een test, die niet gelukt leek te zijn. Op zaterdagmorgen tijdens de aanmeldingen een nieuwe test die gelukkig wel goed ging. Nadat de laatste deelnemers binnen waren ging het handige apparaatje naar de catering waar denkbaar gebruik van werd gemaakt. Ook een verbetering naar wens van de school: parkeerwachters. Het terrein voor het schoolgebouw is de laatste jaren veranderd. Auto's kunnen daar misschien wel staan maar de school moet bereikbaar zijn voor hulpdiensten. Naast de school is een heel groot parkeerterrein dus waren Aron en Tom het eerste uurtje voordat ze aan de slag gingen als wedstrijdleider buiten in de weer om dit te regelen. Daarmee komen we op de inzet van onze oud clubleden die afgelopen seizoen afscheid hebben genomen om verspreid over het land te gaan studeren. Naast Tom (doorgestroomd naar trainer) en Aron waren ook Jip, Lars en Pieter aanwezig. Geweldig dat zij aan onze oproep gehoor gaven om mee te doen in de organisatie. Een enorme verjonging van het team wedstrijdleiders en ze vonden het heel leuk (ook al hebben ze nog steeds contact met elkaar) om elkaar weer eens te zien. Naast dit alles natuurlijk het programmaboekje met schaakpuzzels mat in 2, een pen om de antwoorden te noteren, een unieke Wifi code voor alle deelnemers. In de 12e editie geen meisjesprijzen. We hebben de laatste maanden nogal wat rondgevraagd over de nut van deze prijzen, die ooit bedoeld waren om meer meisjes aan het schaken te krijgen. De algemene indruk was dat dit niet meer van deze tijd is. Er zijn heel veel meisjes die op dit moment schaken, heel wat meer dan in onze eerste edities en ze kunnen er zeker wat van! Deze beslissing werd tijdens de welkoms toespraak met gejuich gegroet.

Zoals gezegd, een toernooi met deze omvang vergt een lange tijd van voorbereiding waar de start van het toernooi al begint op vrijdagmiddag. Met heel veel hulptroepen werden de speellokalen en de aula binnen anderhalf uur ingericht. Best veel werk want in de aula staan geen tafels en stoelen die vanuit andere ruimten moeten komen. Ook op de wedstrijddag konden we rekenen op heel veel hulp. Naast alle wedstrijdleiders een flinke groep vrijwilligers die zorgden dat de catering op rolletjes liep. Voor ons heel belangrijk omdat we vanuit de opbrengsten die daar worden gegenereerd ons toernooi financieel sluitend maken!

Vrijdagavond na het sluiten van de aanmeldingen stonden 13 deelnemers in de topgroep op de lijst en 135 in de open groep. Helaas kregen we zaterdagmorgen nogal wat ziekmeldingen maar met 137 deelnemers konden we dik tevreden zijn. Opvallend: meer deelnemers vanuit onze oosterburen Duitsland dan van onze westerburen de FSB. Uiteraard op ons eigen toernooi heel veel Paardenspongers die meededen maar ook een flinke delegatie vanuit SC Ten Boer. Jeugdleider Roelof sprak zelf van een record. Leuk tijdens de prijsuitreiking: een enorm gejuich van de rode shirts vanaf de tribune als een Ten Boer speler een beker won. Dat lieten onze clubleden niet op zich zitten, gevolg wanneer een geel shirt naar het podium werd geroepen klonk vanuit hun groep ook heel wat kabaal. In de groepen A/B t/m H waren vijf bekers te verdienen, voor iedere deelnemer een mooie medaille. Met zoveel deelnemers is het onmogelijk om over iedereen iets te schrijven, daarbij ook aangetekend dat ik nauwelijks in de speellokalen ben geweest. In de topgroep (zes ronden, speeltijd 25+3) eindigde Eli Alia als 6e onder de twaalf deelnemers. Berend verloor de eerste partij maar won er vervolgens vijf op rij. Deze score was goed voor de eerste plaats in de topgroep. Naast een enveloppe met inhoud kreeg hij de wisselbeker voor een jaar mee naar huis, met nogal wat bekende namen (o.a. Jonas Hilwerda en Jorden van Foreest).

In de open groep waren natuurlijk weer hele mooie bekers te winnen. De favoriet in deze groep was Dagmar maar helaas had ze vandaag niet de juiste vorm om op het podium te komen. Op de foto boven de jongste (H) categorie waar Christo 4e werd.

Azadeh 5e in categorie G

Gideon 3e en Wart 2e in de E categorie. Gideon scoorde ook het beste toernooi resultaat W-we 3.32


Categorie D: Maurits 2e en Deen 4e

Bijna een geel podium bij de C categorie: David 1e, Kaj 2e, Ben 4e en Carlijn 5e

Ook succes in de A/B groep: Hedde werd 3e

De open groep werd gewonnen door Dylan Roersma van Philidor Leeuwarden. Hij mag de wisselbeker een jaar thuis laten staan. Gefeliciteerd!

Het schaakouder toernooi trok minder deelnemers dan voorgaande edities maar de ouders hadden er veel plezier in. Schaakmoeder van het jaar werd Rieta, de tweede plaats was voor Hieke en derde werd Kim. Allemaal moeders van Paardensprongers.

Bij de vaders was Hasan de beste, gevolgd door Mark en Lindert. Hasan werd ook schaakouder van het jaar. In de finale won hij van Rieta.


We kunnen terugkijken op de bijzonder geslaagde schaakmiddag in Haren. Iedereen bedankt voor jullie enthousiasme en hulp!

Hieronder een aantal linkjes, met uitslagen, ons fotoboeken verslagen andere websites.

Topgroep

Opengroep

Oudertoernooi


Fotoboek


Foto's NOSBO site


Verslag SC Ten Boer

Verslag SC Hoogeveen

Verslag NOSBO

Verslag SC Assen


Schaken is populairder dan ooit zo lijkt het. Na Corona is er een enorm aantal kinderen die de sport heeft ontdekt. Misschien de reden dat toernooien heel snel vol zitten. Lees dit bericht maar eens!


113 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page