`Vier prijzen op GP Groninger Combinatie

Bijgewerkt op: 10 dec. 2021

Zaterdag 4 december 2021.

Eindelijk na bijna twee jaar in de Corona tijd was het zover; een Grand - Prix toernooi. De afgelopen twee jaar werden er wel wat toernooien gespeeld o.a. het stappenkampioenschap en team toernooien waar we met de E en D teams spannende momenten beleefden. Aan dit GP toernooi deden onder de 42 deelnemers zeven Paardenspongers mee. Het hadden er meer kunnen zijn want Elliot, Mehran en Azadeh op de deelnemerslijst moesten door omstandigheden afhaken. Een behoorlijk aantal clubleden, en waarschijnlijk ook van andere schaakclubs, zagen deelname onder de huidige besmettingsaantallen niet zitten. Toeschouwers waren niet welkom in de speelzaal maar door de webcame van Martijn Hardeman was het toernooi min of meer toch te volgen. Een aantal clubleden was ons mooie clubshirt helaas vergeten!

Opvallend bij dit toernooi was de indeling in de groepen A t/m E. Lang niet iedereen zat in de groepen op ratingvolgorde. In groep A was Berend ingedeeld maar op basis van KNSB rating in groep B hoorde te spelen. Berend is een echte runner up met een periode titel in onze competitie op zak en zeer opvallende prestaties in het JSN talententeam dus dit was een gelegenheid om zijn rating op te hogen naar 1000 +. Berend deed het uitstekend met vier winstpartijen en een verlies tegen Sono Folkers. Op basis van onderling resultaat werd hij tweede maar belangrijker veel punten gewonnen voor zijn rating!

In groep B was Dagmar eindigde Dagmar heel dicht bij en podiumplek. De twee verloren partijen tegen hogere ratinghouders was misschien voorspelbaar maar jammer van de partij tegen Abe Smeding waar de ratings dicht bij elkaar lagen.


In groep C was Ruben oppermachtig Hij won alle zeven partijen, een prestatie van formaat!

In groep D een vreemde indeling. Sebastian met rating 353 hoorde bepaald niet thuis in een groep waar een stuk of vier spelers met een (bijna) dubbele rating waren ingedeeld. Een soort van kansloze missie vooraf waarbij ook aangetekend moet worden dat met een dergelijke indeling, de organisatie een speler uitschakelt om een prijs te winnen want die verschillen zijn gewoon te groot. Sebastian zorgde met de enige winstpartij wel voor een verrassing door Imara te verslaan. Imara eindigde met drie winstpartijen en een remise in de middenmoot.


In de E groep vier spelers zonder rating, dus oppassen als je tegen deze spelers achter het bord gaat. Je kunt heel moeilijk inschatten hoe sterk ze zijn. Matthias was in deze groep ingedeeld maar hoorde hier eigenlijk gezien zijn ratingstatus niet thuis. Matthias zien we sinds de D teams met NK deelname helemaal opbloeien en gaat steeds beter spelen. Vanmiddag won hij de groep overtuigend door alle partijen te winnen. Super gedaan! (in deze groep staat Frida als Paardensponger maar dit klopt niet).

In groep F de laatste van de zeven Paardensprongers, Matei. Matei maakt de laatste maanden flinke stappen voorwaarts. Meest belangrijke is dat hij beter is gaan leren om met verlies om te gaan en niet blijft hangen in een negatieve spiraal. In de F poule trof Matei twee hogere ratinghouders en een lagere plus drie spelers zonder rating. Tegen deze spelers werden de partijen gewonnen en tegen de andere drie haalde Matei een 50% score. Op onderling resultaat met 4.5 punten een mooie tweede plaats voor Matei!

Dank aan de organisatoren voor eindelijk weer een GP toernooi. Wel wat jammer van de wat scheve groepsindeling. Natuurlijk moeten de niet ratinghouders gemengd worden met spelers die een rating hebben om ratingberekening mogelijk te maken maar dat had toch wat anders gekund.

Alle foto's zijn gemaakt door Martijn Hardeman.

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven