top of page

Vijf ereplaatsen op GP Chessfestival.

Bijgewerkt op: 3 jan.

Woensdag 28 december 2022.

Na twee Corona jaren kon vandaag, traditiegetrouw, het laatste Grand - Prix toernooi van het jaar gespeeld worden tijdens het Schaakfestival Groningen. In sportcentrum Blauwborgje is de gymzaal altijd het decor van dit toernooi. Niet bepaald een ideale ruimte want het is gehorig en er is bijna geen plaats voor de ouders die het toernooi willen volgen. Gelukkig is op de NOSBO site te lezen dat men volgend jaar op het sportcomplex op zoek gaat naar een betere accommodatie. Dat de griep rondgaat was vandaag ook te merken. Van onze club moesten Maurits, Benthe, Imara en Joas zich ziek afmelden. Omdat het toernooi al meer dan een week was uitverkocht, konden een aantal kinderen die op de wachtlijst stonden, toch nog meedoen. Zo ook Rowen die zijn eerste toernooi speelde in de J groep.

Zoals zo vaak bij de allerjongsten zien we heel veel pat gevalletjes. Rowen scoorde drie keer een half punt uit deze bordstelling. Een van de partijen had hij moeten winnen maar met heel veel stukken op het bord werd toch nog pat. Azadeh won een partij en speelde ook een keer pat. In deze groep de zus en het broertje van Gideon. Ze deden het voortreffelijk met een eerste en tweede plaats. Hannah werd in groep I tweede met zes punten wat haar de tweede plaats opleverde, Haar tweeling broer Tobias blijft maar winnen. In groep G werd hij met zes punten op onderling resultaat 1e. Leuk voor Tobias: hij staat nog steeds eerste in het NOSBO/FSB GP Klassement. Zus Hannah staat ook in de top 10 op de zesde plaats.


In de F groep maakte Matthijs zijn toernooi debuut. Matthijs is een talentvolle jongen en maakte dit vanmiddag meteen waar. Met 5.5 punten werd hij tweede. Wart in de E groep stond ook op het erepodium. Op onderling resultaat met 6 punten werd Wart 1e.


Gideon heeft dit jaar enorme sprongen in zijn rating gemaakt. In een hogere groep is het nog even wennen voor hem aan de speelsterkte. Met 2 punten in groep D kan hij best tevreden zijn. Het was een leerschool vanmiddag waar hij later de vruchten van kan plukken. Abe kwam in de C groep niet verder dan 2 punten en een 7e plaats. Ben won van Abe in deze groep maar finishte met 3.5 punten net naast het podium op de vierde plaats. Ook Ben staat in het totaal GP klassement in de top 10.

De laatste drie van de twaalf Paardensprongers die vanmiddag in actie kwamen zaten in groep B. Matthias heeft dit jaar nog weinig toernooien gespeeld. Dat was te merken want twee punten en een 6e plaats is wel wat onder zijn kunnen. Deen scoorde drie punten en werd daarmee vijfde, Simon won van beide clubgenoten en scoorde daarnaast nog 2.5 punten. Het totaal van 4.5 punten was genoeg voor de derde plaats. Simon wisselt goede en wat slechtere toernooien met elkaar af. Als hij wat stabieler wordt met de prestaties is de 1000 KNSB punten grens een kwestie van tijd.


Dank aan de organisatoren voor een leuk eindejaars toernooi. In januari gaat de GP cyclus weer verder op Fries grondgebied. Eerst op 7 januari in Dokkum en 21 januari in Bolsward. Let op: geef je op tijd op want de toernooien zitten snel vol. Op 4 februari volgt het SC de Paardensprong toernooi in het Zernike College in Haren. De inschrijving wordt deze week geopend.


Tot slot in dit verslag naar het Schaakfestival, tevens het podium dit jaar voor het NK. Al jaren loop ik minimaal een dagje rond op dit toernooi wat ook meer is dan schaken alleen. Je treft oude bekenden uit de schaakwereld, die je vaak maar een keer per jaar ziet (juist op dit toernooi) en maakt hier en daar een praatje. Al jaren spelen Paardensprongers mee met dit toernooi. Dit jaar met een behoorlijke afvaardiging in de Compact D groep.

Vanaf 26 december tot en met 30 december werden vijf ronden gespeeld. Met heel veel tijd op de klok (90 + 30 voor de eerste 40 zetten vervolgt door 30 + 30 voor de rest van de partij) een mooie leerschool voor onze jeugdleden om zich eens goed te verdiepen in de stellingen. Wel jammer dat onze jeugd elkaar een paar keer trof. Berend won van David, Eli Alia van Mahran en trainer Sjoerd speelde remise tegen Dagmar. Helaas was Carlijn, die zich had opgeven, ziek waardoor ze niet kon spelen. Leuk om te zien dat de jeugdspelers heel vaak winnen van volwassenen. De jeugdratings liggen duidelijk een stuk lager dan de volwassenen ratings. Na vijf ronden was Berend de beste Paardenspronger met 3.5 punten op de 7e plaats. Een plekje lager vinden we Sjoerd terug met hetzelfde aantal punten.

Dagmar en Eli Alia staan in de eindstand ook vlak bij elkaar. Dagmar 11e met 3 punten en Eli Alia 12e met dezelfde score.

David en Mehran kwamen beiden tot een 50% score waarmee ze 18e en 23e werden in de eindstand. Bijna al onze spelers scoorden een positief toernooi resultaat!

Mehran in de laatste ronde tegen een Duitse speler: klein wint van groot!


Uitslagen en eindstanden Chessfestival

Foto's Compact D: Sjoerd van Soest86 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page