Vijf prijzen op Three Check toernooi Staunton 150.

Bijgewerkt: feb 22

Zaterdag 20 februari 2021.

Onze club bestaat dit seizoen 15 jaar. SG Staunton, onze schaakvrienden uit het zuiden van de stad, bestaat dit jaar 10x langer. Met 150 jaar is SG (Schaak Gezelschap) de oudste sportvereniging in Groningen. Onze felicitaties! Het absolutie hoogtepunt in de historie van SG Staunton is ongetwijfeld het Wereldschaaktoernooi in 1946. In het kader van het 75 jarig bestaan werd al in 1941 een plan bedacht om een groots toernooi te organiseren met wereldtoppers zoals de Rus Botwinnik (toernooiwinnaar) en dr. Max Euwe. Opvallend is dat men vlak na de oorlog het voor elkaar kreeg om Russische schakers naar Groningen te halen.

Het toernooi trok 21 deelnemers. Eentje te veel, dus stuurde men de Nederlander Lodewijk Prins naar huis. Die liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter, die hem gelijk gaf wat Staunton 2500 Gulden koste. Een fikse tegenvaller voor de organisatie. Schaken was destijds bijzonder populair. De partij tussen Euwe en Botwinnik trok meer dan 1000 toeschouwers in het Harmonie gebouw, die 1 gulden entree moesten betalen. Meer over dit toernooi, met beelden, staat op de site van Staunton. Het toernooiboek, geschreven door Max Euwe, met partij analyses is nog te vinden in tweedehands boekwinkels en op sites zoals Marktplaats.


Het is natuurlijk super jammer dat er door de Corona crisis niet fysiek geschaakt kan worden, Het jubileum voor de jeugd wordt nu op Lichess gevierd met drie online toernooien. Vandaag Three Check (je wint als je drie keer schaak hebt gegeven), woensdag 24 februari Crazyhouse (het stuk wat je slaat krijg je terug in je eigen kleur) en zondag 28 februari regulier schaak. De organisatie is in handen van Anders Bay en Lichess deskundige Martijn Hardeman.


Onder de 23 deelnemers vanmiddag zes Paardensprongers die vijf prijzen verdienden. Er werd gespeeld in een groep waar drie bekers te verdienen waren in de categorie A t/m D en E t/m F in de gezamenlijke eindstand + de beste meisjes in beide categorieën. In de A - D groep was Arjan de Vries ( SG Staunton) de beste met 7 uit 7, gevolgd door Pieter met 6 uit 7. Aron werd op basis van een SB punt meer derde met vijf punten. Dagmar verdiende de prijs "beste meisje" met vier punten. Ties eindigde met 4 punten buiten het podium. Boer en zus Mehran en Azadeh maakten er een gezinsfeestje van door beiden een beker te winnen. Mehran mistte, met vier punten, net de tweede plaats op basis van een SB puntje minder maar zal vast blij zijn met de derde plaats. De pas 5 jarige Azadeh denk ik ook, zij werd beste meisje, gefeliciteerd allemaal.

Woensdag Crazy House. Je kunt je nog aanmelden op de NOSBO site en er zijn dan weer bekers te winnen in dezelfde categorieën. Doe dus mee, en deelname is gratis!

Op de NOSBO site staat een verslag geschreven door Anders Bay.

Verslag Staunton


De bekers worden op een later moment uitgereikt.35 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven