top of page

Zeven podiumplaatsen in Bûtenpost

Zaterdag 15 oktober 2022.

Het is al bijna twee en een half jaar gelden, mede door Corona, dat er op Fries grondgebied een Grand - Prix toernooi is georganiseerd. Vandaag kwam een einde aan deze lange periode want in Buitenpost organiseerde schaakclub De Twee Kastelen, in Sociaal Cultureel Centrum It Koartling een GP toernooi. In voorgaande edities trok dit toernooi ongeveer 40 deelnemers maar vandaag waren het er veel meer, bijna 70. Dat was denk ik de reden dat de kantine wat aan de krappe kant was en in de speelzaal waar de laagste groepen speelden analoge schaakklokken uit de kast waren gehaald. We moeten een jaar of tien in de tijd teruggaan toen analoog spelen heel normaal was. Veel jonge kinderen in de zaal hadden nog nooit een analoge klok gezien, maar toch lukte het hun om niet afgeleid te raken door de voor hun vreemde klok. Tussen de partijen door hoorde ik hun wel zeggen dat digitaal veel leuker is en dat je beter de tijd kan zien. Met name als de grote wijzer het vlaggetje heeft geraakt en je niet kan zien hoeveel tijd er nog precies rest. Het mocht de pret niet drukken voor een leuke schaakmiddag.

Onder de deelnemers maar liefst 17 Paardensprongers en weer heel leuk, zes kinderen uit Aurich (drie moesten zich helaas ziek afmelden) die bijna twee uur in de auto zaten om de rit van Ost naar West Friesland te maken. De helft van de Aurich spelers ging met een beker naar huis. Mooi resultaat! Alle Grand - Prix toernooien in het NOSBO en FSB gebied zijn dit seizoen samengevoegd in een gezamenlijk NOSBO/FSB GP (punten)klassement. Elk toernooi waaraan je meedoet, verdien je punten. Degenen met de meeste punten winnen aan het eind van het seizoen bekers. Op de NOSBO site legt Martijn Hardeman uit hoe dit systeem werkt. Bij de uitslagen van een toernooi staan ook de punten die je hebt gescoord. Voor het toernooi van vandaag kan je ze hier vinden.

In de onderste drie groepen, de echte beginners, vier clubleden. Benthe, Hannah, Tobias en Azadeh. Benthe, de jongste van de familie Hagen is dit seizoen clublid geworden en krijgt online les in stap 1. Dit was een van haar eerste toernooien waarvan ze vast al veel geleerd heeft want net als haar oudere zus en broer Carlijn en Maurits, merk ik dat ze snel leert. In de H groep wist ze een remise te scoren. Op naar mooiere resultaten in de toekomst. Azadeh won in de G groep een partij met herdersmat. De tweeling Tobias en Hannah zijn ook nog maar kort clublid maar spelen al veel toernooien, zo wordt je beter!. Tobias won in Ten Boer al zijn partijen en zijn eerste beker. Hannah was vorige week succesvol als beste meisje in Aurich bij de U8 groep. Vandaag vielen ze beiden in de prijzen. Hannah werd met vijf punten op onderling resultaat 3e in de H groep en Tobias won weer alle partijen in groep I. Het bleef waarschijnlijk nog lang onrustig zaterdagavond in huize Urban. Tobias scoorde weer 20 punten in het GP klassement. Het zou niet vreemd zijn als hij nu aan de leiding gaat. Gevolg is wel dat hij op een volgend toernooi meer tegenstand krijgt. Maar dat hoort er ook bij om beter te worden.


In groep F greep Wart net naast een podiumplaats. Met 3.5 punten werd hij vierde. Dat overkwam ook Sven dezelfde score in groep E. Voor beiden net geen prijs. In de E groep was Ben op onderling resultaat de beste met vier punten. Hij hield twee SC Ten Boer spelers achter zich. Op het GP in Ten Boer was Ben ook de beste van zijn groep maar in Aurich eindigde hij tegen leeftijdgenoten (U12) in de achterhoede. Op basis van rating scoort Ben dus wel punten en bekers maar op leeftijd heeft Ben nog een inhaalslag te gaan. Op een volgend GP zien we zijn rating flink stijgen als de uitslagen van Ten Boer (nog niet verwerkt in oktober) in de november ratings en die van vandaag zijn verwerkt. Een nieuw examen voor Ben om aan te sluiten bij zijn leeftijdgenoten!

In groep D sprak ik met Hedde na zijn vierde ronde. Hij was druk bezig met kansberekeningen want in deze groep werden zes ronden gespeeld en in de laatste ronde was hij vrij. Met als, als als kom je niet verder. Dus zei ik tegen Hedde: zorg dat je de laatste partij wint, dan heb je kans. Dat lukte Hedde met een mooie beloning, vier punten goed voor de tweede plaats in de groep. Mooie opsteker voor Hedde die lang geen beker had gewonnen maar heel knap inviel in ons C team. Simon had zijn dag niet in dezelfde groep. De eerste vier partijen gingen verloren. Daarna in een dipje herpakte Simon zich en wist er toch nog twee punten uit te slepen. Volgende keer beter op Schier!

Hedde rechts op het podium, clubshirt vergeten!


In groep C, spelend met digitale klokken in een ander zaal, drie geelhemden. Deen is nog maar kort lid van onze club. In deze groep had hij het bijzonder lastig met 1.5 punten. Ik denk dat hij op dit moment een te hoge rating heeft. In november gaat zijn rating iets naar beneden, wat beter bij hem past en meer kans op een plek op het podium. Ook een lastige middag voor Mehran. Met twee winstpartijen en een remise werd hij 6e. David is dit seizoen heel serieus met schaken bezig. Thuis is David druk bezig met zelfstudie en ook is hij van de partij in ons C team. Dat werpt zijn vruchten af. Met 5 punten werd hij tweede in deze groep dus een dik verdiende beker. Het is een kwestie van tijd voordat David de 1000 punten grens weet te slechten.


In de B groep ook succes voor onze clubleden. Maurits en Imara vielen buiten de prijzen waarbij opmerkelijk: Imara ging vier keer! door de klok die stond op 15 minuten zonder tijdtoevoeging. Na de vier verliespartijen en een beetje coaching van mij: speel meer uit je gevoel en eerste ingeving, want dat moet je kunnen met zoveel toernooi ervaring, ging het beter. In de laatste drie partijen wist ze 1.5 punten te scoren en tegen Dagmar zag ze helaas dame winst over het hoofd. Carlijn speelde tegen Dagmar remise maar won vier partijen, o.a. tegen haar broer Maurits. De 4.5 punten score was voldoende voor de derde plaats. Dagmar, zeer succesvol in Aurich zette haar zegereeks voort met de tweede plaats. Zij won van de groepswinnaar maar liet een steekje vallen tegen de nummer een na laatst in de groep. Dagmar zien we binnenkort zeker terug in de A groep op een GP toernooi!

De A groep speelde in een apart zaaltje. Eli Alia werd op onderling resultaat 4e met 2.5 punten. Zij won van toernooi winnaar Evan de Wit maar Sono Folkers en Ghilon Etienne, 2e en 3e, blijven nog te sterk voor haar. Hopelijk kan ze dit seizoen een slag slaan om deze twee te verslaan. Het was een leuke schaak dag in Buitenpost met een flinke, succesvolle, SC de Paardensprong delegatie, zo zien we het graag en met spelen buiten de club, op toernooien, wordt je alleen maar beter. Dank aan de organisatie en op naar Schiermonnikoog op 5 november!

Foto's Martijn Hardeman en Ronald van Nimwegen

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page