top of page

Zure zevende plaats voor ons D team!

Bijgewerkt op: 4 okt. 2022

Zaterdag 1 oktober 2022.

Al ruim tien jaar schrijf ik ik verslagen en berichten op onze site en soms heb je vooraf meer tijd nodig om een juiste formulering en bewoording te vinden voor een verslag. Na de Meesterklasse D teams vandaag in Hoogkerk was dat ook het geval. Om alles overzichtelijk in het verslag te zetten is het deze keer in drie gedeelten: wat vooraf ging, het toernooi en conclusies/aanbeveling.

De fundamenten om het toernooi in het Dorpshuis in Hoogkerk te houden werden vorig seizoen gelegd. Na een perfect georganiseerde halve en finale E teams ontstond meteen het idee om de halve en finale Meesterklasse D naar het Noorden te halen. En waarom ook niet. We hebben in de NOSBO Jeugdcommissie heel veel kennis en ervaring hoe je een goed georganiseerd neerzet met alles erop en eraan zoals een livestream, online verslaglegging en live borden. De aanvraag bij de bond werd snel goedgekeurd door de KNSB en daar waren we blij mee want voor de noordelijke teams is het bijna altijd ver rijden naar NK's en nu weer eens een thuis voordeel. Je hoort wel eens zeggen dat alle NK's centraal in Nederland gespeeld moeten worden naar plaatsen zoals Utrecht, maar dat levert voor de noordelijke deelnemers bijna twee uur reistijd op. Ik ben dan ook een voorstander om nationale kampioenschappen verspreidt over Nederland te spelen, wel zo eerlijk naar clubs ver buiten de Randstad. Een week of twee geleden had de organisatie (KNSB en Jeugdcommissie) een online om de puntjes op de i te zeten. Bij de organisatie de aantekening dat de NOSBO meer uitvoerend is, het aantal speelronden en de tijd op de klok wordt door de bond bepaald. In deze meeting kwam ook het aantal ronden dat gespeeld zou worden ter sprake. Ik heb toen bij de KNSB aangegeven dat vijf ronden Zwitsers met 16 deelnemende teams te weinig is voor een eerlijk toernooi waarvan slechts zes teams zich zouden plaatsen voor de finale. De kans is dan groot dat teams in de top zes elkaar niet of nauwelijks getroffen hebben en dat er zelfs teams in de laatste ronde van onderuit zich in de top zouden nestelen. Helaas kon de KNSB dit niet meer wijzigen, het stond al aangekondigd. De kans op een soort loterij zit er dus helaas in.

Na de inleidende woorden van Martijn namens de NOSBO en Yanic namens de KNSB kon het toernooi beginnen. We speelden vandaag in een andere opstelling dan in het NOSBO kampioenschap vorig seizoen. Eli Alia koos ervoor om voor het team van Staunton te spelen. Haar plek werd nu ingenomen door Mehran die eerder speelde in ons tweede D team. Al onze spelers zitten qua rating dicht bij elkaar dus was het even puzzelen wie op welk bord zou zitten. Imara heeft de meeste ervaring dus zij op bord 1, op twee Simon, Mahran op drie en Maurits die heel veel punten scoorde tijdens het NOSBO kampioenschap op bord vier.

In de eerste ronde troffen we het Arnhemse ASV. De eerste drie punten werden snel binnengesleept door de borden twee, drie en vier. Imara had op bord 1 een voorsprong maar ze zat heel dicht tegen tijdnood aan. Ik heb haar tijdens het NK E teams vorig jaar door de vlag zien gaan dus liet ik haar remise aanbieden met de wetenschap dat dit half puntje wel eens belangrijk zou kunnen zijn met vijf ronden en bordpunten de doorslag zouden kunnen geven. Het aanbod werd geaccepteerd dus een lekker begin! In de tweede ronde moesten we tegen een van de favorieten het team van Zuckertort D1 Amstelveen. Ons team zat nu achter live borden en of dat de reden was weet ik niet want behalve op bord vier waar Maurits en team op een 1 -0 voorsprong bracht ging van alles mis. Stukken werden zomaar zonder reden weggeven, te snel spelen, niet rokeren, tja dan gaat het mis. Het verlies bracht het team in de tussenstand buiten de top zes, maar met nog drie ronden te gaan konden ze dat nog wel repareren. Tegen het team van Hoogland in de derde ronde was er geen vuiltje aan de lucht. Op alle borden werd eenvoudig gewonnen en de maximale score zorgde voor uitzicht in de top zes. Philidor uit Leeuwarden was de volgende tegenstander. Het was weer Maurits die ons team op voorsprong wist te zetten. Simon verloor en ook Imara zat in de problemen. Ik kon deze partijen op de borden een en twee de hele middag moeilijk volgen omdat teamleiders niet dicht bij de borden mochten komen behalve bij remise aanbod. Op het moment dat Imara bijna mat stond kreeg Mehran natuurlijk een remise aanbod. Natuurlijk werd hier niet op ingegaan want een remise voor het team was aanstaande. Mehran speelde een hele goede partij met in het eindspel een mooie penning op de koning waardoor de dame van zijn tegenstander verloren ging. Het twee tegen twee resultaat bracht het team in de top zes. Nu wachten wie de tegenstander zou worden in de laatste ronde.

Het lot koppelde ons team aan stadgenoot en een van de titelfavorieten Staunton. Daar waren we natuurlijk bepaald niet blij mee want andere teams hadden natuurlijk onze voorkeur. Even werd er gesproken over een strategische 2 - 2 want team Staunton was al geplaatst voor de finale. Op zich ben ik tegen dit soort afspraken dus de opdracht aan het team ervoor te gaan en de competitie niet, met afspraken vooraf, te vervalsen. Op bord twee was Simon heel snel klaar. Zelfs het livebord had grote moeite om de zetten bij te houden. Na de verliespartij was de conclusie van Simon duidelijk, veel te snel gespeeld mede door het snelle zetten van zijn tegenstander. Op de andere borden werd strijd geleverd voor een resultaat maar dat lukte helaas niet. Het team van Staunton was gewoon een maatje te groot. We feliciteren het team Staunton met de eerste plaats in de halve finale in Hoogkerk! Nu was het afwachten wat de concurrentie zou doen waarmee we bij het laatste gedeelte van dit verslag komen, conclusies en aanbeveling.

In de eindstand vinden we ons team terug op de zure zevende plaats, Geen finale voor ons team wat er alles aan gedaan heeft om de finale te bereiken. Het verschil met plek zes is slechts anderhalf bordpunt. Ook de teams van Philidor (2 bordpunten) en SMB (2.5 bordpunten) zaten dicht bij de zesde plaats. Dus de conclusie dat vijf ronden te weinig is, is voor meerdere teams van toepassing. Kijken we naar de top vijf in de eindstand dan zien we grote verschillen in het aantal onderlinge matches. Niets ten nadele van de genoemde teams want dit is de uitkomst na vijf ronden. Het team van Hoogland, waarvan ons team met de maximale score won, versloeg in de laatste ronde van Almelo met 3 - 1. Zonder een match tegen een van de teams in de top vijf eindigde zij als 5e. Het op de derde plaats staande Amsterdam West trof slechts 1 keer een top 5 team. Ons team daarin tegen speelde drie keer tegen de top 5 teams. Ook in de andere halve finale Leiden zien we deze verschillen in de top 5. Niet alleen het aantal speelronden zorgde voor dit klassement maar daar kwam nog iets bij. Het team uit Hilversum zegde af dus kreeg iedere ronde een team onderaan het klassement een vrije ronde, dus de maximale score als uitslag. In de eerste ronde kreeg het team van Zeist vrij. Vreemd want in dat team zaten allemaal ratinghouders. Waarom niet een team gekozen met bijna geen ratinghouders zoals onze eerste tegenstander ASV Arnhem? De maximale score die het team Zeist kreeg, heeft met vijf speelronde ook invloed op de top zes want de vier bordpunten wegen zwaar, met de 6e plaats als mogelijk gevolg. Conclusie mag dan ook zijn dat vijf ronden te weinig is voor een meer eerlijk klassement, helemaal met een oneven aantal teams. Zeven ronden is makkelijk haalbaar. Een (half)uur eerder beginnen moet mogelijk zijn. Daarnaast kan de middagpauze van 40 minuten, waar velen zoiets hadden waarom, best geschrapt worden. En wat later eindigen moet ook geen probleem zijn. Spelers hebben tussen de ronden voldoende tijd om wat te eten/drinken. Bijna geen enkel bord heeft de volle tijd van 25 + 5 nodig voor hun partij.


Voor ons team eindigt het toernooi helaas. Er is nog een kleine kans dat we wel mee kunnen doen als een finale team uitvalt. Dan staan we als reserve op de lijst. Volgend jaar nieuwe kansen want het hele team is nu eerste jaars D.


Verslag NOSBO met link naar de uitslagen140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page