top of page

Schaken in de kerstvakantie.

Bijgewerkt op: 9 jan.

Maandag 8 januari 2024.

De afgelopen twee weken zat de schaakkalender vol met toernooien waaraan met name de wat oudere jeugd mee kon doen. In dit verslag een kort overzicht van wat er allemaal gebeurt is. Op 28 december was het laatste Grand - Prix toernooi van het jaar. Traditiegetrouw vindt dat plaats tijdens het Chess Festival Groningen. Dit seizoen zijn de Grand-Prix toernooien binnen no-time uitverkocht dus besloot de organisatie het toernooi in het ACLO gebouw te verhuizen naar de sporthal achterin het complex. Het gymzaaltje waar normaal gespeeld werd was naar verwachting te klein. Een hele goede zet want maar liefst 112 kinderen deden mee aan het toernooi wat ook een internationaal allure kreeg met deelnemers uit Duitsland, Tsjechië en USA. Schaken in een sporthal betekend ook dat er tafels en stoelen moesten komen die werden gehuurd. Die extra kosten betekende een inschrijfgeld van tien Euro. Gezien het aantal deelnemers was dat eigenlijk voor niemand een probleem. Het toont maar weer eens aan dat men best wat meer wil betalen dan de al jaren gebruikelijke vijf Euro. Misschien iets voor de GP toernooien met een kleine capaciteit om over na te denken. Met wat extra inschrijfgeld kan je misschien een groter onderkomen huren.Onze club was met 17 deelnemers goed vertegenwoordigd. Het hadden er meer kunnen zijn maar een behoorlijke groep deed met met het Compact toernooi, zie verderop in dit verslag. Het voert wat ver om over iedereen iets te schrijven. Veel Paardensprongers misten net het podium. Slechts drie wisten een beker mee naar huis te nemen. In groep L won Floris zijn eerste beker op een Grand - Prix toernooi. Hij heeft er nog niet zo heel veel gespeeld, maar misschien is de tweede plaats een opsteker om wat vaker mee te doen.Hannah de Jong speelt wel veel toernooien. Na haar eerste toernooi werd haar rating een flink stuk hoger waardoor ze op volgende toernooien in sterkere groepen terecht kwam. Daar had ze het best lastig mee maar nu zit ze qua rating op haar niveau en dat leverde in groep H de tweede plaats op. Over het bepalen van ratings heeft Sake Jan een interessant stuk geschreven op de NOSBO site. Zeker het lezen waard!De derde Paardenspronger in de prijzen werd haar broer Gideon. Hij speelt bijna alle toernooien en won de afgelopen toernooien net geen prijzen dus het werd weer eens tijd voor een beker, de tweede plaats in groep D. In het NOSBO/FSB Grand - Prix klassement staat Tobias, vandaag niet in de prijzen, nog nipt op de eerste plaats. Zaterdag staat het volgende GP toernooi alweer op de agenda. Dan wordt er gespeeld in Dokkum. Dit toernooi met maximaal 62 deelnemers was in een dag uitverkocht.


Op tweede Kerstdag begonnen de Compact groepen op het Chess festival met hun vijf daagse toernooi. Onder de deelnemers heel veel jeugdspelers waar de volwassen veelal moeite mee hebben om hun partij te winnen. Maar liefst negen clubleden deden aan het toernooi mee. Goed voor hun ontwikkeling om weer lange partijen te spelen die vaak richting de drie uur gaan. De compact groepen worden ingedeeld op rating. In Compact C zitten de deelnemers tussen de 1450 en 1600 punten. Een sterk deelnemersveld waar David, Kaj, Simon, Dagmar en Maurits aan meededen. De ratings van onze spelers zaten onderin het startveld maar de meesten eindigden hoger, dus hebben ze het goed gedaan. De scores uit vijf partijen: David 3, Simon (met een bye in de eerste ronde) 2, Kaj 2, Dagmar 1.5 en Maurits 1.


In de Compact C groep met rating onder 1450 punten Scoorden Carlijn en Imara drie punten, Hedde 2 en Mehran die niet echt zijn toernooi had een half punt. Carlijn en Hedde troffen elkaar, de match werd gewonnen door Carlijn. Een mooie ervaring voor de spelers die daar later vast hun vruchten van gaan plukken o.a. in de KNSB teamwedstrijden. De foto's zijn gemaakt voor de partij, tijdens het toernooi was fotograferen natuurlijkverboden.

Alle uitslagen en eindstanden zijn te vinden op de site van het Chess Festival.


Op 4 januari organiseerde de KNSB een nieuw schaakinitiatief van de Europese Schaakbond (ECU), kwalificatie voor het Online Youth Nations Leque. Op het platform Tornelo deden maar liefst 147 deelnemers mee voor de 24 plaatsen in de twee NL landenteams. Dagmar en Imara wisten zich heel knap te plaatsen voor de NL teams. In het B team speelt Dagmar op bord vier en Imara op het vijfde bord. Op ieder bord zijn twee spelers die elkaar af gaan wisselen. Van 17 tot 13 maart speelt het team op woensdagavond negen ronden tegen negen andere landenteams. Meer informatie is te lezen op de site van de KNSB.


Tot slot in dit verslag de NK kwalificatie voor de categorieën A, B en C. Afgelopen weekend 6 en 7 januari werd de tweede speeldag in Goude gespeeld. Dagmar, Imara, Carlijn en Maurits waren onze deelnemers. Op zaterdag stonden vier ronden op het programma met een kleine onderbreking voor avond eten, op zondag de overige drie partijen. Imara had zich in november al geplaatst voor het NK maar deed dit weekend gewoon mee, en hoe. Ze was de hoogste rating houdster bij de C meisjes en maakte dit volledig waar. Met 6 punten uit zeven partijen werd ze eerste in deze groep.De B meisjes speelden in een groep samen met de jongens. Dagmar werd in deze groep heel knap 2e bij de meisjes en plaatste zich voor het NK met vier punten uit zeven partijen. In de laatste ronde won ze knap tegen een tegenstander met 1571 punten.Carlijn en Maurits eindigeden wat in de achterhoede met plek 54 voor Maurits met 2.5 punten en Carlijn 53e met dezelfde score. Carlijn scoorde wel een positief toernooi resultaat. Beiden hebben zeker nog kans op het NK want het volgende kwalificatie toernooi is op 10 februari in Hoogekerk. Alle resultaten zijn hier te vinden.Onderstaand wat sfeerfoto's. Op zondag reisde Sjoerd naar Gouda en bracht de Paardensprong vesten mee voor de 100+ Grote Clubactie loten verkopers. De Paardensprong Girls waren er blij mee!A.s. zaterdag volgt de NOSBO kwalificatie voor de categorie D, ook in Hoogkerk. Het blijft een drukte van belang in de schaak agenda!


Foto's gemaakt door Martijn Hardeman


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page