top of page

Snotneuzen winnen van koploper en zijn kampioen!

Zaterdag 23 maart 2024.

Zoals jullie weten doen we dit jaar voor het eerst mee in de KNSB competitie. Sjoerd nam begin dit seizoen het initiatief om hieraan mee te doen. De afgelopen jaren speelden onze teams in de NOSBO competitie, vier of zes spelers maar als jeugdclub wil je natuurlijk graag dat de jeugd achter de borden zit en niet de trainers en ouders. Probleem in de NOSBO competities is dat er altijd in de avond uren wordt gespeeld en dat is met doordeweekse avonden voor de jeugd niet bepaald ideaal want de dag erna moeten ze weer naar school. In de KNSB competitie spelen we op zaterdag middag met acht spelers dus een heel goed alternatief. We zijn met ons team gestart in de zesde klasse A en na de zwaar bevochten zege tegen het team van Assen de finale tegen Groninger Combinatie 6.



We spelen in deze competitie met zoveel mogelijk jeugdspelers die het niveau aan kunnen en Martijn Hardeman en Sjoerd zijn de enige senioren die dit seizoen in actie komen. Vanmiddag speelde het team in denk ik de sterkst mogelijke opstelling: Martijn, Carlijn, Dagmar, David, Sjoerd, Hedde, Simon en Imara. Inzet winnen. Dat was de enige optie om kampioen te worden, we hadden een matchpunt achterstand op GC. Zoals gebruikelijk binnen onze club een app groep KNSB groeps app. Daarin was al snel te lezen dat Sjoerd, Simon, en Carlijn het team op een 3 - 0 voorsprong heeft gezet. Daarna volgenden David, Dagmar en Hedde. Martijn verloor maar imara sleepte na ruim 5 uur spelen er een remise uit. Uitslag 6.5 - 1.5 hele dikke punten tegen de koploper maar belangrijker: het team is kampioen! Super gedaan, ook Maurits, Mehran en Kaj gefeliciteerd als onderdeel van het team. Volgend seizoen spelen we een klasse hoger.



Dat het snel 3-0 stond was nog niet zo vanzelfsprekend. Sjoerd was al na 17 zetten klaar. Een stuk en een toren bleken genoeg om de tegenstander tot opgave te dwingen. Carlijn stond al snel een stuk voor maar het bleek nog niet zo makkelijk om het punt ook daadwerkelijk binnen te slepen. Zo lastig zelfs dat Simon de tijd had om een achterstand van slechts twee stukken voor een dame om te buigen naar een overwinning. Inmiddels was het David gelukt om binnen te komen met zijn paard wat hem een kwaliteit opleverde. Dit bleek genoeg te zijn voor de winst. Dat bracht de tussenstand op 4-0! Er was dus nog een halfje nodig om kampioen te worden. Bij de partijen die nog bezig waren leek het nog niet gespeeld. Imara en Hedde hadden al een tijdje een pion minder, Martijn stond ietsjes beter maar had wel een flinke achterstand op de klok en Dagmar moest een gevaarlijke aanval verdedigen. In de partij van Dagmar valt de beslissing als eerste. Haar tegenstander offert een paard en waarschijnlijk zou dat voldoende zijn geweest. In de partij liep het echter anders. Dagmar weet goed te verdedigen, houdt het stuk voorsprong en kan tenslotte promoveren met haar laatste pion. Dit brengt de stand op 5-0, waarmee het eerste kampioenschap een feit is. Kort hierna is ook Hedde klaar. Zijn tegenstander gaat in tijdnood in de fout en dat kost een volle toren. Dit is natuurlijk genoeg voor Hedde om de partij te winnen. 6-0! Zou het dan toch nog 8-0 worden? Dit bleek uiteindelijk toch niet haalbaar. Bij Martijn ging het helaas mis. In tijdnood verdween er een kwaliteit van het bord, waarna zijn aanval niet meer genoeg slagkracht had. Imara had inmiddels de pion teruggewonnen en kwam niet veel later zelfs een pion voor te staan. Dit was echter net niet genoeg voor de winst en na een lange partij werd uiteindelijk tot remise besloten. Eindstand 6.5 - 1.5 dus.


De ruime overwinning in de laatste ronde is kenmerkend voor de progressie van het hele team. In het begin was het nog even wennen, maar na het krappe verlies tegen Emmen (3.5 - 4.5) volgden alleen maar overwinningen. De uiteindelijke nummers 2 en 3 van de poule werden allebei met 6.5 - 1.5 verslagen. Voor de statistieken nog even de scores van alle spelers:


Carlijn - 4.5/5

Imara - 4.5/6

Sjoerd - 4/4

Hedde - 4/5

Dagmar - 4/6

Maurits - 3/3

Kaj - 2.5/4

Martijn - 2/4

Simon - 1/2

David - 1/4

Mehran - 0/4


Alle uitslagen en de eindstand zijn te vinden op netstand.

280 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page