top of page

Belangrijke winst NJC team, Carlijn periode kampioen.

Vrijdag 26 januari 2024.

Vandaag weer een lange schaakdag voor een aantal clubleden want in Hoogeveen stond de vierde ronde in de Noordelijke Jeugd Competitie (NJC) op het programma. Het NJC team vandaag achter de borden: David, Simon, Imara en Mehran. Na de clubmiddag at het team een broodje of iets uit de magnetron om op tijd te vertrekken naar de speel locatie. Maar eerst de ontknoping in de Koningsdivisie waar de zevende ronde in periode twee op het programma stond.



Voor het periodekampioenschap waren nog vijf spelers in de race: Gianluca, Dagmar, Carlijn, Simon en Maurits. Gianluca en Carlijn hadden 4.5 punten verzameld in de vorige zes ronden, de anderen een half puntje minder. Dagmar kon door de Wiskunde Olympiade niet aanwezig zijn dus viel zij af voor het kampioenschap. Simon en Maurits speelden tegen elkaar, Simon won maar Carlijn wist van Casper te winnen en Ginaluca verloor van Kaj. Dus is Carlijn periodekampioen. Samen met David, periodekampioen P1, heeft ze zich geplaatst voor de halve finale om het clubkampioenschap 2023 - 2024. Vanuit de koningsdivisie degraderen Deen en Casper naar de damedivisie. Wart en Gideon zijn de promovendi. Ook in de loperdivisie stonden nog een paar partijen open. De belangrijkste was Benthe tegen Rowen. Benthe stond een punt op hem achter maar won de partij. Op basis van onderling resultaat speelt Benthe in periode drie in de torendivisie.



In Hoogeveen een belangrijke match voor ons team. Tegenstander, de koploper na de derde ronde, SG Staunton. Zij verschenen niet in hun sterkste opstelling, een aantal spelers konden niet meedoen. Op de borden drie en vier spelers met een veel lagere rating dan Imara en Mehran. Dat krachtsverschil was goed te merken. Al heel snel had Mehran veel materiaal gewonnen en verscheen ons eerste bordpunt op het scorebord. Imara wist via een penning de dame te winnen waarna niet veel later het tweede punt werd toegevoegd. Op bord drie leek Simon ook te gaan winnen, tot hij zich verslikte in de volgorde van slaan.



Als eerste sloeg zijn tegenstander een stuk waarna Simon terug sloeg. Zijn tegenstander ruilde door met het slaan van de pion op G7. Simon kon toen alleen terugslaan met zijn koning, waarna deze werd opgejaagd naar F3. Een linke situatie want zijn tegenstander had meer actieve torens. We waren natuurlijk gekomen om twee matchpunten te scoren en zo mee te blijven doen in de top van het klassement. Die matchpunten kregen we eenvoudig binnen. Zijn tegenstander bood remise aan die we maar al te graag accepteerden want op bord een was het nog totaal onduidelijk of David zou kunnen scoren.



Op brod een was David terecht gekomen in een lastig eindspel met lopers van ongelijke kleur. Beiden hadden hun pionnen op de tegengestelde kleur staan. De koning van zwart stond wel een stuk beter op het bord zoals op beide foto's ze zien is. Let ook op de tijd die op de klok staat, David op de onderste foto slechts 32 seconden tegen 22 minuten voor zwart. Minuten lang werden alleen lopers en koningen verplaatst op het bord en leek de 50 zetten regel een mogelijkheid op remise maar dan moet je wel heel goed kunnen tellen dat er in die 50 zetten geen pion is verzet of een stuk is geslagen. In de NJC mag je stoppen met noteren als je klok onder de 5 minuten is gekomen. David was er al lang mee gestopt dus kon hij daar geen beroep op doen. Roelof (SC Ten Boer) was een tijdje aandachtig toeschouwer bij de partij en had een winstdoorbraak met de zwarte pionnen gezien. Ghilon niet en nadat er eindelijk wat pionnen waren geslagen was deze doorbraak niet meer mogelijk. Dus een dik verdiende remise voor David. Een mooie 3 - 1 winst dus doen we volop mee om de podium plaatsen. Even na 10 uur stapten we in de auto op weg naar huis.

De tussenstand in de NJC na vier van de negen ronden:

Ronde 4   Hoogeveen 26 jan.


SC Hoogeveen 2

SC Ten Boer 1

1 - 3

DTK/ Midfryslan

vd Linde/DAC

2 - 2

SG Staunton

SC de Paardensprong

1 - 3

SC Hoogeveen 1

SC Ten Boer 2

3 - 1

Matadoren

Philidor

0 - 4 regl.




Stand na ronde 4


SC Ten Boer 1 

6 - 12,5


SC de Paardensprong

6 - 12


Philidor

6 - 10


SG Staunton 

6 -10,5


vd Linde/DAC

6 - 9,5


DTK/Midfryslan

5 - 11,5


SC Hoogeveen 1

4 - 7


SC Ten Boer 2

1 - 3,5


SC Hoogeveen 2

0 - 2,5


Matadoren 

0 - 1


Op 16 februari spelen we in de Hunzeborgh de vijfde ronde. Tegenstander is dan DTK/Midfryslan.

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page