top of page

E team naar NK finale, C team scoort remise in Delft.

Bijgewerkt op: 25 sep. 2023

Zaterdag 23 september 2023.

Vandaag zijn onze C en E teams begonnen aan het Nederlands Kampioenschap team schaken of in vaktermen de Meesterklasse E en C. Eerst naar het E team die op 18 maart dit jaar vierde werd in de NOSBO kwalificatie en het NK ticket in de wacht sleepte. Vandaag in Hoogkerk werd de halve finale van dit kampioenschap gespeeld. Twintig teams speelde in ons vertrouwde Dorpshuis en de andere 20 teams kwamen elkaar tegen in Muiderberg. Mooi dat de NOSBO al een paar jaar bezig is om NK's naar Groningen te halen. Ook wij willen wel eens een kortere reistijd hebben! Vorig jaar in de Bilt werd ons team 15e dus geen finale plek. Vandaag was het zaak om bij de eerste tien teams te komen voor de kwalificatie NK finale op 11 november in Muiderberg.

De vier spelers in ons team waren op bordvolgorde Gideon, Wart, Hannah en Tobias. We zijn nog maar net bezig met het nieuwe seizoen dus niet iedereen kwam, na twee clubmiddagen, in topvorm naar Hoogkerk. Maar de opdracht was duidelijk, bij de eerste teams eindigen. Op het programma stonden zeven ronden Zwitsers met een bedenktijd 15 + 5 seconden per zet.

Even na elf uur na openingswoorden van de organisatie konden we beginnen met in de eerste ronde waarin we de Koddige Koning uit Rotterdam troffen. Wart en Hannah wonnen, Gideon speelde remise Tobias verloor. Maar de eerste matchpunten waren binnen. Helaas, en dat krijgt een vervolg in het verslag, de teamleiders mochten niet bij de borden komen. Heel jammer want ik had graag, net als andere teamleiders, meer willen zien dan alleen uitslagen. Met het volgen van partijen kan je ook gericht coachen. Dus blijft het bij wat scorebord journalistiek. In ronde twee had het team pech. We troffen stadgenoot SG Staunton en dat wil je natuurlijk niet. Hannah was de enige die een puntje kon afsnoepen maar in ronde drie volgde een overwinning op het tweede team van HMC Den Bosch. Na drie ronden was het dringen in het klassement om de plekken 1 t/m 10. De vierde ronde was er een om snel te vergeten, vier tegen nul verlies tegen het Leidse Op Eigen Wieken. Met wat teamtalk zat iedereen weer vol energie achter het bord tegen Gorredijk. Voor kwalificatie zijn match maar ook bordpunten belangrijk. Deze opdracht werd perfect uitgevoerd met de volle winst.

Met de volle buit ging het team de zesde ronde in tegen het Amstelveense Zuckertort. Niet verliezen want dan kom je als team in de problemen voor de eerste tien. Wart en Gideon verloren maar Hannah en Tobias wisten er een remise uit te slepen. Een ideale score want nu konden we in de laatste ronde mazzel hebben met de indeling.

Geluk hadden we want Op Eigen Wieken 2, 13e in de tussenstand was de tegenstander. De zevende ronde is een van de lastigste want er zitten altijd spelers er een beetje doorheen na een lange dag. Hannah en Tobias redden het niet, zij verloren hun partijen maar Wart en Gideon met de meeste ervaring stelden de NK finale veilig. Met de remise werd het team 6e in het klassement dus op naar Muiderberg! Vanuit het NOSBO meer succes. Ook SG Staunton en SC Ten Boer plaatsten zich evenals FSB team Philidor Leeuwarden. Dus een hele verbetering ten opzichte van vorig seizoen. Toen geen enkele NOSBO/FSB plaats in de landelijke finale.

Volgende week, ook in Hoogkerk, gaat het D team zich proberen te plaatsen voor de landelijke finale. Er doen dan 16 team mee, waarvan er slechts zes doorgaan naar de eindstrijd. In dit team: Maurits, Imara, Simon en Mehran.

Uren voordat de eerste zetten werden gedaan in Hoogkerk stond het C team om 6 uur! op het perron Groningen CS voor een lange reis naar Delft. Daar werd de eerste van de vier speelronden in de Meesterklasse C gespeeld. In het team vandaag: Carlijn, Maurits, David en Imara. Kaj ging mee als invaller. Carlijn en Maurits waren vrijdag al vanuit Schiermonnikoog naar Groningen gekomen om met het team mee te kunnen doen. Bij de familie Hardeman waren twee overnachtingen geregeld want het team werd pas ronde de klok van 11 uur in de avond terug verwacht. (David ontbreekt op de foto, hij stapte in Assen in de trein)

In de eerste ronde trof het team een hele sterke tegenstander, Amsterdam West. In dat team spelers met een veel hogere rating. Ons team knokte voor wat het waard was maar de Amsterdammers waren veel te sterk, 0 - 4. In ronde twee was het team van Almelo de tegenstander. Dit team speelde zonder een bord vier speler zodat Maurits op dat bord een gratis punt kreeg. Leuk maar heel jammer, daarvoor ga je niet naar Delft. Het werd een spannende match waarin Imara zorgde voor een remise. Volgende week speelt het team, in een andere samenstelling weer twee ronden in Amsterdam. Imara en Maurits spelen dan in ons D team.92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page