top of page

Paardensprong geel in Leiden, Amstelveen en Bolsward.

Bijgewerkt op: 10 dec. 2023

Zaterdag 9 december 2023.

Vandaag spelen onze clubleden op drie plaatsen in het land. Om 13.15 uur spelen Wart, Yuan Li, Dagmar, Joas, Ben en de beide Hanna's op het GP in Bolsward. Ons C team vertrok vanmorgen om half zeven naar Amstelveen voor de laatste twee ronden in de Jeugd Club Competitie (JCC). Het team kan helaas niet spelen in de sterkste opstelling. David is al een tijdje ziek en spelers uit het D team zijn niet beschikbaar want zij spelen vandaag in Leiden. Het was voor teamleider Sjoerd een hele opgave om een invaller te vinden. Veel clubleden konden niet door andere verplichtingen maar de nog jonge Tobias wilde heel graag mee met het team. Het beloofd voor hem een zware maar ook leerzame dag te worden. Het team staat zevende in de tussenstand.



Het D team, derde in de halve finale in Hoogkerk, vertrok om 8 uur vanaf P&R Hoogkerk. Ze spelen vandaag zes ronde in de finale waar 12 teams zich voor hebben geplaatst. In de eerste ronde trof het team HMC uit Den Bosch. Mehran won twee stukken voor zijn toren waarna hij op de koningsvleugel de partij won. Simon verloor zijn dame na een pionnenstorm. Maurits staat gewonnen maar zijn tegenstander gaat door de vlag. Imara staat tegen een 1900+ tegenstander nog gelijk maar gaat helaas door de vlag. Een gelijk spel dus maar de eerste punten zijn binnen.



In Amstelveen speelt het C team in de eerste ronde tegen Klim Op uit Capelle aan de Ijssel. Het team staat met 2 - 0 achter. Tobias en Gideon verloren hun partij.



In Leiden een zware tegenstander voor het team in de tweede ronde namelijk Zuckertort uit Amstelveen. Dit team won de halve finale in Hoogekerk. Imara wordt op bord 1 door het centrum overlopen. Simon verliest helaas ook zijn partij. Mehran speelt zeer geconcentreerd maar in het eindspel gaat het helaas toch mis. Maurits redt de eer voor het team. Hij levert eerst een paard in voor een toren maar komt dan drie pionnen voor. Dan volgt drie keer dezelfde stelling dus remise. Jammer maar dit team, een van de favorieten hebben we gehad, waar we in Hoogkerk met 4 - 0 van verloren, dus een half puntje meer. In Zwitsers spelen misschien goed om deze ronde te verliezen. We krijgen nu een op papier, wat mindere tegenstander. In Amstelveen wordt om 13.00 uur nog gespeeld in de eerste ronde. Carlijn staat een pion voor en Kaj kwam in de opening in de problemen maar weet dit te herstellen. Afwachten dus.



Terwijl in Bolsward de handen worden geschut voor de eerste ronde wint Carlijn in Amstelveen haar partij. Kaj is nog bezig. Dagmar speelt in Bolward in de A groep, in groep C Hannah en Yuan Li, Ben en Wart in de D groep, Hannah dJ in F en Joas in de I groep.



Standen en uitslagen van het D team zijn hier te vinden. In de derde ronde speelt het team tegen de Kennmer Combinatie. Kaj speelt remise waarmee het team de eerste ronde van vandaag helaas verliest 1.5 - 2.5. Standen en uitslagen van de C teams vind je hier.



De eerste winst voor het D team is in de boeken. Maurits speelt remise tegen de Kennemer Combinatie. De tegenstander van Simon offert zijn dame omdat hij denkt mat te kunnen geven. Dat feest gaat voor hem niet door, dus winst voor Simon. Mehran verliest zijn partij waarna het aan Imara is om de winst binnen te halen. Dat lukt! Op naar de volgende ronde. Een plek in de subtop zou mooi zijn voor het team!


In Leiden zit het team voor de vierde ronde klaar tegen een pittige tegenstander, ESV Eindhoven. Het C team treft in Amstelveen het team van Magnus Leidsche Rijn (Utrecht). Vanuit Bolsward druppelen wat uitslagen binnen. Dagmar verliest in de eerste ronde. Yuan Li is sinds dit seizoen clublid. Op Schiermonnikoog won hij op zijn eerste toernooi alle partijen wat hem een rating van ruim 900 punten opleverde. Vandaag in Bolsward maar eens kijken of hij dat niveau aankan wat er wel op lijkt. Tegen Hannah speelde hij remise (pat door niet goed op te letten) en de tweede partij werd gewonnen. Ook Hannah staat op 1.5 uit twee partijen.



In groep D doet Wart het goed met twee uit twee. Ben heeft een half puntje minder. Hannah dJ in groep E heeft ook 1.5 uit twee partijen. De foto's vanuit Bolsward zijn gemaakt door de vader van Hannah Urban.



In Amstelveen zit het team klaar voor de laatste ronde.







Ronde vier was voor het D team bepaald niet de beste. Maurits verloor heel snel, Imara had geen kans tegen een 1800 speler, Simon en Mehran verloren ook. Knallen dus in de laatste twee ronden. In de voorlaatste ronde spelen we tegen DD (Discendo Discimus, vertaald: al lerend, leren wij) Den Haag. Mehran wint de partij vanuit een Schotse opening. Maurits speelt naar eigen zeggen een slechte partij en Simon kwam twee pionnen voor en dacht met een vorkje nog meer te winnen maar ging helaas mat. Wachten wat Imara kan doen. Op de NOSBO site staan nog weinig uitslagen vanuit Bolward.



In Amstelveen een verrassing! Tobias wint met eerst een stuk achterstand. Gideon heeft ergens een stuk verloren maar Carlijn en Kaj staan voor. Dagmar heeft in groep A twee keer gewonnen. Dat ziet er dus goed uit.

Foto's van ronde 4:





Imara komt in haar partij een stuk achter, maar weet zich terug te knokken in de partij wat veel tijd kost. Net toen ze een stuk terug kon winnen ging ze door de vlag. Het team heeft niet een hele goede dag, op naar de laatste ronde waar misschien wel wat te halen valt. Onze stadgenoten van Staunton doen het goed, ze zitten in de top van het klassement. Gideon heeft helaas verloren. Carlijn en Kaj spelen nog in Amstelveen. Vanuit Bolsward komen wat uitslagen door. Hannah dJ staat 3e met 3.5 uit vijf. Joas tweede met 3 uit vier.

Het D team speelt de laatste ronde ook in Leiden tegen Magnus Leidsche Rijn. Waar Maurits al heel snel voor het eerste punt zorgt. Nu de rest nog!


Mehran verliest een loper en kan dat niet meer goed maken, 1 - 1 de tussenstand. Simon komt in een zgn. dode stelling remise dus. Imara komt in een pionneneindspel terecht met zetdwang. Haar tegenstander kan daardoor haar pionnen winnen. We verliezen de laatste ronde. In het klassement eindigen we onderin. Het team had niet bepaald zijn dag vandaag, de topvorm ontbrak helaas. Het hoort er allemaal bij, helemaal als je speelt tegen de topteams van Nederland. Maar de ervaring nemen ze weer mee, volgend seizoen in team C en natuurlijk in de NJC en KNSB competitie. In Amstelveen verliest Kaj de partij. Dagmar staat in Bolsward 1e met drie uit vier. Yuan Li heeft twee keer gewonnen, een keer remise en vier verliespartijen waar zeker wat meer in had gezeten. Hij kan hier alleen maar van leren, spelen tegen misschien iets te sterke tegenstanders. Volgens de tafelleider, die zijn vader sprak, had er meer in gezeten. Carlijn speelt remise in Amstelveen. Geen matchpunten in deze twee ronden. Gezien de opstelling een schande want er zijn toch drie bordpunten gewonnen. Jammer dat de C en D categorie gelijktijdig speelt. De teams kunnen dan geen spelers uitwisselen. Dagmar wint in Bolsward ook haar laatste partij en is tweede geworden op onderling resultaat.



Hannah Urban wordt in groep C met vijf punten gedeeld tweede maar op SB punten derde. Yuan Li scoort 2.5 punten. Hij gaat in rating wat inleveren, erg is dat niet want de 900 punten is op dit moment nog gewoon te veel.


Ook een derde plaats voor Wart in groep D met 4.5 punten. Ben valt net buiten de prijzen met vier gewonnen partijen. In groep F net geen podiumplaats voor Hannah dJ. Zij scoorde 4.5 punten. Vaak genoeg voor het podium, maar in deze groep zijn de verschillen groot. Drie spelers scoorden vijf punten.


Joas speelde een prima toernooi. Met vijf punten wordt ook hij op onderling resultaat tweede. Een mooie oogst dus in Bolsward, Vier bekers voor zeven Paardensprongers!



De Jeugd Club Competities zitten er nu op. Het C team op de 11e plaats heeft, als we de eindstand bekijken, flinke tegenstand gehad. Tegen maar liefst vier team uit de top vijf heeft het team gespeeld. Er staan teams boven ons team die meer gelukkig hadden met de indeling. Naast zware tegenstanders waren de speeldagen bijzonder lang met de reistijden naar het westen van het land. Hopelijk kan er volgend seizoen een keer, of meerdere keren gespeeld worden in Groningen. Het Dorpshuis in Hoogkerk zou de perfecte locatie zijn. Team D was vandaag niet in de beste vorm met de 11e plaats. Het E team twee weken geleden werd 12e van Nederland. Net geen top 10 klasseringen voor de teams maar we deden wel mee in alle finales. De teams, als ze zich plaatsen voor het NK, zullen er volgend seizoen anders uitzien. Gideon en Wart bijvoorbeeld zijn dan Dérs geworden. Op 25 mei 2024 worden de NOSBO kwalificaties gespeeld in de E en D categorie. De C teams kunnen zich vrij opgeven voor het NK.

Maar het team schaken is nog niet afgelopen. In de NJC competitie staan nog zeven ronden op het programma en het KNSB team speelt a.s zaterdag thuis tegen Amevo uit Apeldoorn.

314 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page