top of page

Eins, Zwei und fast Drei in Wilhelmshaven.

Zaterdag 20 april 2024.

Op ons, SC de Paardensprong Toernooi, mochten we een behoorlijke groep Duitse schakers begroeten. Een aantal van hen kwamen uit Wilhelmshaven en waren zeer enthousiast over ons toernooi. Hun jeugdleider had een stapeltje uitnodigingen mee, voor hun toernooi vandaag in de Jugendserie.Het leek ons meteen heel leuk idee om een tegenbezoek te brengen om zo de banden met SC Wilhelmshaven te versterken. Onder onze leden was de belangstelling behoorlijk maar een aantal kinderen konden helaas vandaag niet mee. David had zich ook aangemeld maar moest door ziekte zich terugtrekken. Om acht uur vanmorgen vertrokken we, Dagmar, Hedde, Gianluca, Floris en zijn ouders vanaf de Hunzeborgh. Wilhelmshaven is 150 km vanaf Groningen en goed bereikbaar via de snelweg en een kleine 30 km over tweebaans wegen. Om kwart voor 10 kwamen we aan bij de speellocatie het Neues Gymnasium Wilhelmshaven. Een imposant gebouw waarvan je denkt dat het oud is maar het staat er pas ongeveer 12 jaar.

Toernooien in de Jugendserie worden altijd Zwitsers gespeeld in Altersklassen dus op leeftijd. Bijv. U10 heeft geboortejaar 2014 en jonger. Vaak worden leeftijdsgroepen samengevoegd bij een klein deelnemersveld zoals vandaag U14 en U16. Speeltijd in je Jugendserie is 20 minuten per persoon per partijen er staan zeven ronden op het programma. De Jugendserie heeft ook een eigen rating, de Jugend Wert Zahl (JWZ) Deze is niet vergelijkbaar met de KNSB rating. Alleen als je een toernooi speelt krijg je er standaard, naast je toernooi resultaat 20 punten bij. De JWZ is niet zoals de KNSB rating in maart verhoogd met een behoorlijk aantal punten door FIDE aanpassing. Met veel lagere ratings in de JWZ is het moeilijk om speelsterkten te vergelijken met onze KNSB rating, ook gezien het systeem van puntenopbouw.

Bij de inschrijftafel werden we zeer vriendelijk begroet en lieten weten dat ze blij waren met onze komst. Bij de openingswoorden werd dat nog eens duidelijk gemaakt dat dit toernooi in internationaal karakter had. Wat verder in Duitsland spelen houd natuurlijk ook in dat je tegenstanders krijgt die je totaal niet kent wat het extra leuk maakt. Naast een behoorlijk groep Aurichers die we natuurlijk al goed kennen, spelers uit o.a. Bremen, Essen, Osnabrück enz. Aan het toernooi deden 70 kinderen mee. Floris speelde in de U10 groep. Daar hoorde hij eigenlijk niet gezien zijn leeftijd. Bij de U12 groep misten ze Floris en de U10 groep werd hij toegevoegd.  Ergens is er iets misgegaan. De U10 groep speelde samen met de U8 groep met totaal 31 deelnemers. Floris was best wel een beetje gespannen want hij had nog nooit in Duitsland gespeeld, toch weer een nieuwe ervaring voor hem. De groep speelde in de aula van het schoolgebouw waar het stilte gebied goed werd gehandhaafd. Het was voor Floris even wennen aan de analoge klokken die denk ik vele tietallen jaren oud waren. In Duitsland zien we ze vaak op toernooien waar we in NL met bijna altijd digitale exemplaren een stuk voor lopen. Floris won drie van de zeven partijen waar hij best trots op kan zijn. Hij trof een aantal keren best sterke tegenstanders. In de eindstand van deze groep vinden we hem terug op de 19e plaats.Tussen de partijen door konden de kinderen genieten van allerlei lekkernijen bij de catering tegen zeer schappelijke prijzen. Er was een enorme keuze, pannenkoekjes, broodjes worst, diverse soorten cake, grote krakelingen, belegde broodjes enz. enz. De dames die de catering bedienden wilden best even op de foto. Een van de dames was ook al een aantal keren op ons toernooi. Ze had nog een tip voor ons; volgend jaar weer Mr. Bean! De DVD’tjes waren we dit keer vergeten. Tijdens het toernooi heb ik met veel organisatoren en ouders gesproken. Hele vriendelijke mensen in een gemütliche sfeer. Natuurlijk hebben we onze SC de Paardensprong pen ook hier aan de organisatie en catering dames uitgedeeld!

Dagmar, Hedde en Gianluca speelden in een gezamenlijke groep U14 en U16 met 12 deelnemers. Het was een eindje lopen naar hun speellokaal op de eerste verdieping. Ook hier werd in alle stilte gespeeld. Hedde begon het toernooi niet zoals hij vooraf had gewild. Drie verlies partijen op rij. Daarna won hij er twee en had nog uitzicht op de fel begeerde Duitse Siegerpokale. In de voorlaatste ronde nam Hedde remise aan, waar hij later van baalde: mat in drie gemist. De laatste ronde werd gewonnen maar in de eindstand bij U16 kwam hij 1 WP (in Duits: Buch) tekort, dus een vierde plaats. Leider!Gianluca en Dagmar waren de eerste ronde niet ingedeeld en speelden een partijtje voor de lol, waar ze tijdens dit oefenpotje hun stukken konden terugzetten om tegen elkaar te spelen in de competitie. Dagmar won het Paardensprong onderonsje. Na deze verloren partij was Gianluca in de volgende zes partijen duidelijk de beste met als resultaat de tweede plaats. Dagmar zette haar zegereeks voort. Met alleen een remise tegen Auricher Jonas Klages (U14) in zes ronden won ze de U16/U14 groep overtuigend.

In de Jugendserie worden alle deelnemers naar het podium geroepen voor de Urkunde die ze krijgen. Daarop staat in welke Altersklasse ze hebben gespeeld en de plek in de eindstand. Die Urkunde zit keurig in een plastic hoesje zodat die meteen een 23 ringsmap in kan. Een mooie herinnering voor later.Het was een geweldig leuke dag in Wilhelmshaven. Goed georganiseerd toernooi! We komen zeker weer als het toernooi weer wordt uitgeschreven. Hopelijk komen er dan meer NOSBO leden naar Wilhelmshaven waar we na afscheid van de organisatie nog heel even bleven rondkijken want het was inmiddels al 5 uur dus niet heel veel tijd om de stad te bekijken.


De stad is best groot met bijna 80.000 inwoners. Tijdens ons bezoek zagen we behalve onze auto’s verder geen gele kentekens. Het is niet zo’n heel toeristisch plaats maar er is van alles te zien en te beleven. Aan de kust, bereikbaar via de enorme Kaiser Wilhelm Brücke, de grootste draaibrug van Duitsland, een mooi zandstrand waar we gezien het wat koude weer bij langs zijn gereden. Vlak naast het strand de grootste marine haven van Duitsland waar een kleine 8000 mensen werkzaam zijn. Verder is er een marine museum, zie onderstaande foto, een zeeaquarium en leuke winkelstraten. Ook leuk: voordelig inkopen doen bij de plaatselijke supermarkten en even voordelig tanken.Uitslagen zijn te zien op de site van de Jugendserie.

 

 

 

 

75 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page