top of page

Kloostertuin en het Palet naar BSK finale.

Zaterdag 6 april 2024.

Vandaag stonden de halve finales voor de basisscholen in de provincies Drenthe en Groningen op het programma. Zoals gebruikelijk deden vandaag ook een aantal clubleden in de teams mee. In Emmen speelden Wart (bassischoolkampioen van Assen) en Mathijs mee in het team van de Kloostertuin uit Assen. Negen scholen uit Drenthe streden om vier plaatsen voor de finale, volgende week zaterdag in Hoogekerk.Alle scholen speelden tegen elkaar dus er stonden acht ronden op het programma met in iedere ronde een school die vrij was. Het was tot het einde heel spannend tussen de Veldkei (Assen) en de Kloostertuin. De Veldkei won de onderlinge match maar speelde twee keer remise. Voor beide teams dus 14 matchpunten. De bordpunten waren in het voordeel van de Kloostertuin, 26.5 tegen 25. Beide scholen gaan dus door, samen met 't Oelebred (Tynaarlo) en De Eskamp uit Peize.In Hoogekerk speelden 16 teams voor zes finale plaatsen negen ronden Zwitsers. In het Palet team vier clubleden: Gideon, Hannah, Tobias en Joas. Joas speelde op bord vier en wisselde met het broertje van Gideon, Levi. Met een tweede plaats op het BSK stad Groningen was het Palet een van de favorieten voor de top zes maar misschien ook wel een podiumplaats. Maar er waren meer kapers op de kust. Natuurlijk de GSV 1 die hun doel nog een stukje hoger hebben liggen, Nederlands kampioen worden, de Fontein uit Ten Boer met ook allemaal clubspelers, De Haydn, GSV 2 en er zijn altijd wel outsiders die een hele goede dag hebben.Het team begon in de eerste ronde met een wat moeizame zege tegen De Petteflet (3-1) waarna met dezelfde cijfers werd verloren van de GSV2. In de derde ronde volgde een simpele overwinning met de volle buit tegen De Wissel. In de vierde ronde trof het team concurrent De Fontein 1. Het was een spannende match maar toch een ruime overwinning

(3-1). Tegen de Haydn school bleef het team steken op 2-2. Tegen deze tegenstander liet het team wat kansen op de winst liggen. Je weet dat je de GSV 1 tegenkomt en dat gebeurde in ronde zes. Het team werd beslist niet weggespeeld maar de winst met volle cijfers was er wel voor de GSV 1. Met nog drie ronden voor de boeg wisten we een ding: de topteams hadden we gehad en de GSV 1 moest nog tegen onze concurrenten. Dus alles was nog mogelijk!In de zesde ronde werd een flinke stap richting een podiumplaats gezet met een 4-0 winst tegen het team van de Widarschool. De Mozaïek uit Haren was de verrassing van de dag met een heel jong team die het erg goed deed. Wij troffen ze in de voorlaatste ronde en het ging heel moeizaam bij ons. Bij Tobias bleven twee koningen over, Levi verloor op bord vier maar gelukkig zorgden Hannah en Gideon voor de twee hele belangrijke matchpunten. Het team stond derde met een matchpunt voorsprong op De Fontein, dus winnen in de laatste ronde was voldoende voor de derde plaats. Joas verloor maar op de borden van Tobias en Hannah ging het voortvarend, 2-1. Gideon had een remise nodig wat zeker mogelijk was maar het toernooi kende een bizar slot in de allerlaatste partij. Op het bord was eigenlijk niets aan de hand maar toch kan je de fout ingaan. Gideon had zijn dame op een door een paard aangevallen veld gezet en had de dame volgens zijn tegenstander heel even losgelaten. Als wedstrijdleider werd ik er door de spelers bij geroepen maar omdat ik ook teamleider ben nam Roelof het van mij over. Gideon vertelde dat hij de dame per ongelijk heel even had losgelaten. Tja dan kan je als wedstrijdleider niet anders dan de claim toe kennen. Natuurlijk was de partij toen gespeeld. Heel jammer want het team van de Fontein scoorde op de borden naast ons de volle buit en werden daarmee derde. Geen podiumplaats voor het team maar met een vierde plaats gaan we volgende week spelen in de finale waar maar liefst vijf NK plaatsen worden verdeeld. Vandaag was het Palet team zeker niet op zijn best. Hier en daar zijn wat bordpunten blijven liggen en ik denk zeker ook een matchpunt tegen de Haydn.

Op bord vier moet het duidelijk beter want daar zijn slechts 2.5 punten gewonnen. Probleempje wat ik gezien heb, er werd veel te snel gespeeld. Dus een verbeterpuntje voor de finale. Gideon werd ondanks het puntverlies in de laatste ronde topscoorder van het team met zeven punten. Tobias scoorde 6.5 punten en Hannah 5.5.


Volgende week zaterdag doen tien teams mee. We spelen dan negen ronden dus tegen alle teams. De helft van de teams gaan door naar het NK, alle kansen om het Palet doel te halen lijkt mij!


Verslag en alle uitslagen BSK Groningen op de NOSO site

Verslag en eindstand BSK Drenthe

95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page