top of page

Het Palet net op tijd wakker, de Kloostertuin haalt het NK niet!

Zaterdag 13 april 2024.

Vandaag kwamen de beste vier scholen uit de provincie Drenthe en de zes uit de provincie Groningen in het Dorpshuis Hoogekerk bij elkaar voor de NOSBO BSK finale. Er stond heel wat op het spel want maar liefst vijf scholen konden zich plaatsen voor de halve NK op 1 juni in Arnhem. In twee scholen teams deden zes Paardensprongers mee. Bij de Kloostertuin, vorige week kampioen van de provincie Drenthe Wart en Matthijs en bij het Palet, vier vorige week bij de Groningse scholen, Gideon, Hannah, Tobias en Joas. In dit team speelde net als vorige week het broertje van Gideon, Levi, mee.



Op het Palet hadden we vorige week woensdag teamoverleg. We bespraken wat er vorige week niet goed ging en natuurlijk ook de positieve dingen en een analyse van onze tegenstanders. Met name het te snelle spelen en de resultaten daarvan op het vierde bord was en is een belangrijk aandachtspunt. Op de clubmiddag van afgelopen vrijdag daagden de speler van de Kloostertuin en het Palet elkaar al uit, "wij gaan winnen van jullie". Mooie rivaliteit en ze mochten, als kanshebbers voor de top vijf, meteen in de eerste ronde tegen elkaar. Mooi dan hadden we dat gehad. Om bij de tot vijf te komen is het rekensommetje om niet van anderen afhankelijk te zijn simpel, het team moet vijf keer winnen, dan ben je zeker. Omdat ik vandaag wedstrijdleider was deed Kaj, oud leerling van het Palet de team coaching. Ook Hieke was aanwezig om het team te steunen!


Op bord 1 won Gideon van Hannah voegde daar een punt aan toe maar Joas verloor op bord vier. In de app groep zag ik, want ik was pas bij ronde vier ter plaatse, een berichtje dat Tobias gewonnen stond. Gewonnen staan wil niet zeggen dat je wint want niet veel later won Matthijs (op bord 3) toch de partij. Met 2 - 2 was de vrede getekend. De GSV 1 was in ronde twee de volgende tegenstander van de Kloostertuin. De titelfavoriet van vandaag maar misschien ook wel landelijk was veel te sterk voor de school uit Assen, 4 - 0. De match tegen de Fontein uit Ten Boer met allemaal clubspelers achter de borden was een hele spannende die nipt verloren ging. Wart speelde verdienstelijk remise tegen Hannah Bakker en Matthijs won van Thijs ten Dam. De andere borden gingen verloren maar de verdiende matchpunten tegen de nummer drie van vorige week zouden wel eens belangrijk kunnen. In de vierde ronde volgde een eenvoudige zege met 4 - 0 tegen het Oelebrod uit Ruinen. Tegen de Petteflet uit Groningen ging het team mee met het snelle spelen van de spelers in dit jonge. Die fout betaalde zich uit in een wat onnodige nederlaag, 1 - 3 alleen Matthijs wist te winnen



De GSV 2 was in de zesde ronde duidelijk sterker 4 - 0, waarna een knap herstel volgde tegen de Haydenschool, 3.5 - 0.5 met een remise voor Wart en weer een vol punt van Matthijs. Zicht op een NK plaats was er nog maar het team was wel afhankelijk van de concurrentie. De Eskampen uit Peize was in de voorlaatste ronde geen partij. Opnieuw de volle buit binnen, 4 - 0. In de laatste ronde een Asser onderonsje tegen de Veldkei. In de Drentse finale won dit team van de latere kampioen. Het werd een hele spannende match waar Wart op een gegeven moment nog als enige in de zaal aan het spelen was. Hij verloor helaas de partij met een verdiend applaus voor beide spelers van de toeschouwers. Ook in deze ronde won Matthijs maar het was niet genoeg voor een NK plaats. Met zeven match en 17.5 bordpunten werd het team 7e. Matthijs werd topscoorder in het team met zeven winstpartijen. Wart scoorde drie punten.



Na de remise in de eerste ronde speelde het Palet team in de tweede ronde tegen de volgende concurrent de Fontein. Vorig week nog een klinkende 3 - 1 overwinning maar we wisten ook dat het Tenboerster team uit was op revanche en dat gebeurde ook. Alleen Tobias scoorde een bordpunt, maar er was op dat moment nog niets aan de hand voor een top vijf klassering. Tegen het Oelebrod volgde herstel. Jammer dat Levi op bord vier een punt liet liggen maar Levi zou nog van zich laten horen (dat wisten we toen natuurlijk nog niet). Voordat we deze school troffen een kleine domper want Joas voelde zich ziek en kon niet verder spelen. Dus geen wissels meer op het vierde bord. In ronde vier, tegen de Petteflet maakte het team dezelfde fout als de Kloostertuin, te snel spelen, een zure 3.5 - 0.5 nederlaag tot gevolg. Tegen de GSV 2 scoorde het team dezelfde cijfers als vorige week, slechts 1 bordpunt, opnieuw door Gideon werd gewonnen. Met dit resultaat was het NK bijna buiten beeld geraakt. Met deze mededeling naar het team leken ze wakker te zijn geschut want in de volgende ronde tegen nog een concurrent de Haydenschool werd met ruime cijfers gewonnen 3 - 1 en tegen de Peizer school de Eskampen geen enkel probleem 4 - 0. Met nog twee ronden te gaan hadden we het niet in eigen hand maar we wisten ook dat de Petteflet de GSV 1 en 2 nog kreeg en wij in de laatste ronde de GSV 1, maar eerst een sterk scholenteam de Veldkei. Deze match moest gewonnen worden en het liefst met grote cijfers want de bordpunten leken heel belangrijk de worden. Levi was als eerste klaar en had het herdersmatje uit de kast gehaald. Op de andere borden werd goed en rustig gespeeld met drie keer een gewonnen partij. Wat een uitslag 4 - 0! Hannah maakte het zichzelf wel lastig. Haar tegenstander had de dame voor de koning staan. I.p.v. met haar gedekte toren de gepende dame aan te vallen deed ze dit met haar dame. Er volgde een ruil maar geen voordelige. In deze ronde verloor de Petteflet van de GSV 1 op alle borden.



In ronde negen een waar spektakel met een bizarre ontknoping. Vooraf hadden we onze kansen op maar iets van een bordpunt op nul gezet dus leek een NK plaats, gezien de tussenstand uit zicht. Op onze borden werd nog druk gespeeld toen de Petteflet een bordpunt scoorde op bord vier. Nu stond dit team qua bordpunten met het Palet team gelijk, Er moest ergens een resultaat worden geboekt want bij gelijke stand telt het onderling resultaat. Dat zagen Kaj en ik tot onze verbazing bij Levi op bord vier. Hij had de dame gewonnen en begon meteen af te ruilen waar zijn tegenstander vrolijk aan mee deed. Toen kwam het eindspel dame/koning tegen koning alleen. We vroegen ons af: weet Levi nog hoe dat moet!? Antwoord jazeker. Een daverende verrassing op ons minst sterke bord. De andere borden bij ons maar ook bij de Petteflet verloren dus eindigde het team met 9 match en 19.5 bordpunten op de vijfde plaats! Wat een ontknoping en net op tijd wakker! Het Palet mag voor de eerste keer naar het NK voor scholen op 1 juni in Arnhem! Kampioen werd zoals verwacht de GSV 1, gevolgd door GSV 2 op de tweede plaats. De Fontein eindigde net als vorige week op plek drie. De Veldkei zien we ook terug op het NK.

Alle uitslagen en standen zijn te vinden op de NOSBO site.





59 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page