top of page

Hannah meisjeskampioen cat. E, klinkende zege KNSB team!

Zaterdag 3 en zondag 4 februari 2024.

Druk, druk druk in de NOSBO/FSB kalender. Dit weekend twee toernooien waar onze clubleden in actie kwamen. Het KNSB team speelde in de buurt van Steenwijk tegen de koploper het klassement Tjonger Aa Linde en in het Denksportcentrum het Persoonlijk Jeugd Kampioenschap (PJK) categorie E. In dit verslag eerst naar het kampioenschap in het Denksportcentrum (de vertrouwde plek Dorpshuis Hoogkerk was niet beschikbaar) waar maar liefst vijf plaatsen voor het NK onder de jongens te verdienen vielen en eentje voor het beste meisje.



Op opkomst viel bepaald niet tegen met 25 deelnemers. Dat waren er in het verlezen al eens veel minder. Toont maar weer eens aan dat schaken hot is op dit moment. De meeste deelnemers kwamen verrassend van SC Haren. Mooi om te horen en te zien dat het schaken ook daar in de lift zit. Van onze club vier deelnemers: Benthe, Hannah, Tobias en Yuan Li. In het verleden waren het er veel meer maar op dit moment is een heel groot deel van de club qua leeftijd ouder, maar met de start aan het begin van het seizoen van het groepje beginners om 15.15 uur, komt er weer heel wat aan! Yuan Li is volgend jaar nog E speler maar liet op dit toernooi al wel zie dat hij flinke stappen maakt in zijn ontwikkeling. Nadat hij de eerste drie partijen gewonnen had (ook tegen 1000+ speler) verloor Yuan Li drie keer op rij o.a. tegen de latere kampioen Bram (SC Ten Boer). In ronde vier volgende herstel tegen clubgenote Benthe die nog in de race was voor de meisjestitel. Vier punten uit zeven ronden, een prima resultaat met een TPR van 1059.



Tobias was een van de outsiders voor een plek in de top vijf. Op basis van zijn startrating 844 was dat wellicht mogelijk maar dan moest er wel een resultaat gehaald worden tegen hogere rating houders. Dat lukt na winst in de eerste partij in ronde twee. Een knappe remise tegen Mousa Besher (1160). In ronde drie leek ging het even mis tegen Olav Schuls met een iets hogere rating, maar de drie partijen daarna weer de volle buit. Met 4.5 punten ging hij de laatste ronde in met alle kans voor een NK plek. Dan zou je het net zien, pech met de indeling, op bord een tegen Bram, die uiteraard een maatje te groot was. In de eindstand een zure zesde plaats. Maar inmiddels is een vrijplaats voor het NK aangevraagd.



Benthe met haar rating 411 werd dus geen meisjes kampioen door in de laatste ronde te verliezen van Yuan Li. In de ronde daarvoor speelde ze te wisselvallig maar haar toernooi resultaat was toch een plus 556. Hannah heeft al een titel op zak: NOSBO meisjeskampioen cat. D. Vandaag speelde ze een leeftijd groep lager en had niet heel veel geluk met ze Zwitserse indeling. Na in de eerste ronde te hebben gewonnen kwam ze meteen Bram de latere kampioen tegen. In ronde drie won ze eenvoudig maar daarna trof ze twee keer een 1000+ speler waarvan ze verloor. Het derde punt haalde ze weer eenvoudig binnen in de zesde ronde. Met drie punten stond ze voor de laatste ronde gelijk met Benthe en Lieke (SC Ten Boer). In de laatste ronde een mooie loting Hannah tegen Lieke. Beter kan je het niet treffen in de strijd om het meisjeskampioenschap. De meiden komen elkaar heel vaak tegen op dit soort toernooien en zorgen vaak voor hele spannende partijen. Zo ook vandaag. Hannah leek wat beter uit de opening te komen. Maar doordat Lieke de rokade van Hannah had voorkomen werd Hannah's zwarte koning het hele bord over gejaagd. Uiteindelijk na veel schaakjes kwam de koning op de H lijn terecht waar deze veilig stond voor de aanvallen va de witte stukken. Lieke had daarvoor mat te kunnen geven maar een van de pionnen stond in de penning. Met een dame en twee torens op de G en H lijn wist Hannah mat te geven. Wat een partij! Deze is na te zien op de livestream (zie de NOBO site). Hannah dus ook naar het NK E in Tilburg. Jammer voor Lieke maar ik heb begrepen dat er ook een vrijplaats verzoek voor haar naar de KNSB gaat.


Op dit toernooi deden vier meisjes mee. In Zwitsers kan je geluk of pech hebben met de loting. Dat zien we af en toe gebeuren wat zeker invloed kan hebben op de eindstand. Met name als er slechts een NK plek te verdienen is. Met vier meisjes hadden die ook een eigen toernooi kunnen spelen, twee keer tegen elkaar. Misschien iets om bij volgende PJK toernooien deze optie vrij te houden. Meisjes tegen meisje om de meisjes titel, niets mis mee toch? Ze spelen op het NK ook tegen elkaar.



Dan naar het KNSB team. Net als in het NJC team wisselen we daar in de opstelling. Het is maar net wie er kan spelen. Met acht spelers is dat wat lastiger maar ook in de vierde van de zes ronden leverde de opstelling niet veel problemen op. Het team speelde tegen de koploper Tjonger Aa Linde een fusie club in de buurt van Steenwijk. De match die even na vier uur gespeeld was leverde een klinkende zege op. Met 6.5 tegen 1.5 punt doet het team hele geode zaken. We staan nu gedeeld eerste met een gelijk aantal bord en match punten als Groninger Combinatie 6. Dit team treffen we in de laatste ronde. Eerst een thuiswedstrijd tegen SC Assen!





41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page