top of page

Organisatietalent op Schiermonnikoog!

Zaterdag 14 oktober 2023.

Op onze, maar ook op heel veel andere site’s wordt heel veel geschreven over de talenten bij de NOSBO jeugdspelers. Maar in dit verslag draaien we het even om. Talenten bij de toernooi organisaties. Vandaag op het programma een van de toppers in de Grand – Prix cyclus, het Lytje Willem toernooi op Schiermonnikoog met de zesde editie. In de afgelopen vijf edities hebben we al heel veel meegemaakt op het eiland. De eerste editie op 21 oktober 2016 trok 53 deelnemers naar het Friese eiland. Op 13 oktober 2018 met bijna 25 graden op de thermometer werd Schiermonnikoog uitgeroepen tot eerste schaakeiland ter wereld, lees het terug in ons archief. Wat ze doen op Schier is uniek. Na een gezellige boottocht, lekker schaken in het Lytje Willem shirt (elk jaar een andere kleur) die je mag houden, volgt na afloop een prijsuitreiking met een unieke beker. De rode of af en toe de witte vuurtoren van Schiermonnikoog. Na alle voorgaande edities is dit een hebbedingetje geworden onder de Noordelijke schaakjeugd, die moet je in de prijzenkast hebben! En natuurlijk geen inschrijfgeld want de sponoren staan garant voor dit alles. Gisteren een dag voor het toernooi, vrijdag de 13e was bepaald niet de gelukkigste dag voor de organisatie ter plaatse en binnen Jeugdzaken NOSBO. Vanwege hoog water kon de boot 09.30 uur vanaf Lauwersoog niet vertrekken, de boort boot kon wel varen maar de kade was onder gelopen. Dan heb je als organisatie en groot probleem als de eerst volgende boot vanaf Lauwersoog om half 12.30 uur vertrekt. Crisis overleg dus!

Vrijdagmorgen kregen we de eerste telefoontjes en app’jes binnen. De organisatie wist het speelschema zo te gaan draaien dat het toernooi toch door kon gaan. Andere groepsindeling zes en achttallen, met minder tijd op de klok (groepen in het hotel 15 minuten en in de Stag 15 minuten + 5 seconden per zet) en geen pauze maar met de uitloop prijsuitreiking rond half zeven konden degenen die een dagretourtje hadden op tijd in de bus zitten om de boot 19.30 uur te halen. Als je als toernooi organisatie plotseling zoiets meemaakt dan is het zaak om kalm te blijven. Dat is de hele dag zeker gelukt. Zelfs Miryam, Sjoerd, Ronald die meegingen namens de club, maar ook vele anderen die na de boottocht om 13.30 uur op de kade stonden, waar de eerste volle vier bussen naar het centrum waren vertrokken, hadden zoiets van, gaan ze dit redden, als je om 14.00 uur wil beginnen.

Als organisatie zit je behoorlijk in de stress. Wij hebben zoiets al eens meegemaakt tijdens ons jeugdtoernooi waar in de eerste ronde de indeling met 150 kinderen misging terwijl ze al achter het bord zaten. Rustig blijven en alles onder controle houden. Nou, dat is het team op Schier helemaal gelukt. Hulde aan de organisatie ter plaatse en op de vaste wal voor o.a. Martijn Hardeman die in de vroege zaterdaguurtjes de indelingen moest veranderen in de groepen met zes en acht spelers. Zelfs met vluggerpartijen om 18.30 uur een half uur voordat de bussen vertrokken naar de boot, bleef de organisatie kalm, wij gaan het redden met een supersnelle prijsuitreiking. Zie ook de reactie van de organisatie in hun verslag op de NOSBO site.

Op naar de talenten achter het bord. Zoals te verwachten de boot zat bomvol na het uitvallen van de 09.30 uur boot. Vanuit onze club deden 26 Paardensprongers en twee ex leden, mee aan het toernooi. In totaal telde het toernooi 111 deelnemers, het op een na hoogste aantal in de recente GP geschiedenis. Alleen het slot GP van vorig seizoen was ietjes beter bezet. Het aantal deelnemers bewijst maar eens hoe leuk dit toernooi is! Gideon, Hannah dJ, Rowen en Vince waren vrijdags al afgereisd naar het Schaakeiland. Op de boot een apart hoekje voor onze schakers waar ze veel plezier met elkaar hadden. Intussen waren Dagmar en Imara druk bezig om loten voor de Grote Clubactie te verkopen onder de passagiers. Binnen een half uurtje wisten ze 17 loten aan hun totaal toe te voegen.

Met het groeiende aantal deelnemers is de organisatie, om dit op te vangen, op zoek gegaan naar een nieuwe locatie naast Hotel van der Werff waar ongeveer 60 kinderen kunnen deelnemen. Deze hebben ze gevonden de Stag Cultureel gebouw op Schiermonnikoog een paar minuutjes lopen vanaf het hotel. In de grote zaal speelden de groepen van zes met heel veel ruimte om zich heen. In het Hotel de groepen met acht kinderen. Sjoerd, Miryam, en Ronald waren natuurlijk bereidt om de organisatie te helpen als tafelleiders. Sjoerd mocht de laagste P groep doen, Miryam zat bij de N groep en Ronald bij groep M. We wisselden elkaar ergens in de middag even af om in de Stag te kijken waar het merendeel van onze clubleden speelden. In de speelzalen waren ouders niet welkom, kinderen die klaar waren met hun partij moesten de zaal uit. Alleen trainers en tafelleiders mochten tijdens de partijen in de zalen blijven. Een goede zet van de organisatie want dan blijft het rustig in de speelzalen.

Groep P was de laagste groep vandaag. In deze groep won Vince vijf van de zeven partijen, goed voor de tweede plaats. In ronde zes en zeven won hij met twee torens in het eindspel. Makkelijk natuurlijk via een trappetjes mat de partij beslissen. Maar dat was Vince in beide partijen even vergeten. Gelukkig viel op een gegeven moment het kwartje en werden de punten binnen gehaald.

Zijn broertje Rowen speelde een groepje hoger. In groep O waren zeven spelers aanwezig dus voor iedereen een vrije ronde. Rowen won vier partijen en speelde eentje remise. Met 4.5 punten werd hij net als Vince tweede in de groep. Feest dus in huize Bult.

In groep N drie clubleden. Azadeh en Benthe in haar thuis wedstrijd hadden niet hun dag. Zij wonnen slechts een partij. Yuan Li is nog maar kort clublid maar kan, door veel online gespeeld te hebben, al heel goed schaken en hij kent de regels. In de ene partij, met wit, die hij achter stond wees hij zijn tegenstander op de regels. De zwarte toren wilde een pion slaan maar had dat stuk aangeraakt. Die pion stond gedekt en de tegenstander bedacht zich en zette het stuk terug. Dat feest ging niet door want Yuan Li claimde terecht dat hij het stuk moest slaan. Alle andere partijen won hij overtuigend. Met zeven uit zeven weten we zeker dat hij ook in hogere groepjes nog veel van hem gaan horen.

In groep L was Tobias net als Yuan Li de allerbeste. Met een 100%score won hij de eerste prijs.

Lars komen we tegen in de K groep. Hij speelt niet veel toernooien, wat we als club heel jammer vinden. Samen met heel veel leeftijdgenoten en bekend vanaf de basisscholleeftijd heb je op een toernooi een hele leuke tijd om even bij te kletsen en natuurlijk veel te leren van het schaakspel. Lars scoorde drie punten uit de eerste vijf partijen, daar bleef het bij. In deze groep speelde ook Sven. Hij kan als hij goed in zijn vel zit heel goed schaken. Op de club gaat het soms wat minder maar vandaag een mooie tweede plaats dus het felbegeerde vuurtorentje mee naar huis. Hannah dJ in groep J had net als vele anderen niet haar dag. Zeven partijen leverde met twee punten de zevende plaats op. Ik denk dat Hannah blij mag zijn met dit resultaat. Zij zit momenteel wat te hoog in haar rating t.o.v. wat ze werkelijk kan. En dan met name rustig spelen. Met wat gerichte training gaat dat zeker goedkomen.

Net als Lars zien we de naam van Boaz (groep I) niet zo vaak verschijnen in onze verslagen. Jammer want ook voor hem, speel meer toernooien, je wordt daar zeker beter van. Ook leuk voor je, je ziet de maatjes van het Pallet ook wat langer dan op de clubmiddag. Leuk om te zien dat de Palletgroep van een paar jaar geleden elkaar op dit toernooi opzochten.

Hannah en ex clublid Abe scoorden vier punten uit zeven partijen. Abe heeft de schaakstukken al aan de wilgen gehangen wat heel jammer is, maar vandaag deed hij samen met broer Deen toch mee. Vier spelers uit deze groep scoorden vier punten, waaronder Hannah en Abe. Hannah viel af voor een barrage door haar lagere SB punten (9). Abe, met 11 SB punten, mocht de barrage wel spelen en won de partij. Dus voor ons ex clublid een twee plaats. Met vijf prijzen onder de tien deelnemers gaan we verder met de geelhemden die speelden in de Stag. Voor een aantal spelers die uitkomen in ons C en KNSB team was het wennen aan de veel kortere speeltijd dan in die competities. In een aantal partijen gingen onze spelers door de klok. In dit verslag een korte impressie over onze spelers in de Stag want de trainers zaten gedurende het toernooi grotendeels in Hotel van der Werff.

Melle en Ben speelden in groep H. Ben is door zijn rooster op school op dit moment vaak absent op de schaakclub. Dat zie je want hij scoorde slechts een punt. Het is er weer even inkomen voor Ben, dat gaat vast wel lukken als hij vaker op de clubmiddag is. Melle had een prima dag in deze groep. Hij won drie partijen, o.a. tegen Ben en speelde twee keer remise. Met vier punten in deze groep werd Melle tweede.

Drie Paardensprongers in de F groep. Gideon had vandaag helemaal zijn dag niet. Na zijn prima optreden in het C team was het misschien de te beperkte tijd op de klok om kans te maken op het podium. Het is natuurlijk veel lastiger om terug te schakelen op een lager speeltempo dan dat je er veel meer tijd bij krijgt voor je partij. Deen had de hoogte rating in de groep maar bleef steken op twee punten. Jammer want hij had zijn zinnen gezet op de vuurtoren. Die ging wel met Ties mee naar huis. Met 4.5 punten won Ties de groep.

De rating verschillen in groep E waren heel klein, van 960 tot 984. In deze groep ook drie clubleden. Casper wist slecht een puntje te scoren maar Matthias en Mehran haalden het podium. Mehran verloor een partij tegen clubgenoot Casper De andere vier werden gewonnen. Omdat Mehran gewonnen had van Matthias, die ook vier partijen had gewonnen, was de tweede plaats voor Matthias.

Als je een prijs wil uitreiken aan de best geklede deelnemer van dit toernooi dan was die vast naar Kaj gegaan. In groep D speelde Kaj in driedelig pak zoals de grootmeesters vaak achter de borden zitten. Onder zijn jasje het gele SC de Paardensprong shirt. Heel bijzonder om te zien. Ik gaf Kaj nog even een tip om daar een mooi wit overhemd onder te dragen maar de reactie van Kaj waarom dat niet kon: ik heb geen SC de Paardensprong stropdas! Of het pak heeft geholpen weet ik niet maar onder luid gejuich van de Paardensprong aanhang kreeg hij het vuurtorentje voor de tweede plaats tijdens de prijsuitreiking. In deze groep speelde ook Ilya. Hij werd laatste met een punt. Dat punt scoorde hij tegen Kaj!

In groep C eindigden drie spelers op een gedeelde eerste plaats met 3.5 punten. Imara werd op basis van haar betere SB punten eerste. Simon had van Imara gewonnen maar zijn punten aantal, drie, leverde de vierde plaats op.

Maurits werd in zijn thuiswedstrijd gedeeld tweede in de B groep. Op basis van het onderling resultaat mocht hij de rode vuurtoren, die hij dagelijks in het echt kan zien, tijdens de prijsuitreiking mee naar huis nemen als tweede in deze groep. Dagmar had denk ik veel problemen met de kortere speeltijd dan dat zij inmiddels gewend is. Met twee gewonnen partijen werd ze vierde.


In de hoogste groep A zagen we David en Carlijn in dezelfde ronde door de vlag gaan. Voor beiden geen podium plaats dit keer. David werd met twee punten vijfde. Voor Carlijn was het een hele slechte dag. Met slechts een remise werd ze laatste in deze groep. Dat kan gebeuren. In deze groep won ons oud clublid de vuurtoren voor de derde plaats. In de Stag 16 Paardensprongers die samen zeven prijzen wonnen. Dat maakt een mooi totaal: 26 deelnemers nemen 12 vuurtorens mee!


Even na half zeven stond een strak geregisseerde prijsuitreiking op het programma. Toen deze achter de rug was konden we meteen de bussen in op weg naar de boot van 19.30 uur. Het was en bliksem bezoek aan Schiermonnikoog maar we hebben weer genoten. Nogmaals dank aan het team van Esther en Christy voor de geweldige dag. Een paar clubleden en ouders bleef nog op het eiland om na een overnachting mee te doen aan het ouder tegen kind toernooi. Hoe dat gegaan is kan je lezen op de NOSBO site.
102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


留言功能已關閉。
bottom of page