top of page

Paardensprongers veroveren Wijk aan Zee

Verslag: Christy, Foto's o.a. Martijn


Afgelopen vrijdag 12 januari vertrok een delegatie van SC de Paardensprong vanuit Groningen naar het westen van het land. Eindbestemming:  Wijk aan Zee.  Al in oktober begonnen de voorbereidingen voor dit uitje. Want, meedoen aan het amateurschaaktoernooi ‘de vierkampen’ vergt een strakke planning. De inschrijvingen voor dit weekend toernooi zijn vaak binnen een uur vol. Dus alle gegevens bij de hand, scherm open en om 10.00 uur precies op 30 oktober zaten alle vaders en moeders achter hun scherm. Met succes! Maar liefst 9 Paardensprongers melden zich bij de poorten op vrijdag 12 januari. Op korte afstand van Wijk aan Zee werd een Stayokay gevonden welke dit weekend als uitvalsbasis diende.


Aankomst bij het prachtige kasteel.

De eerste ronde begon op vrijdag om 18.30 uur, niet heel handig qua eten en sowieso zijn er weinig fans onder de kinderen om ’s avonds partijen te spelen. Na een lange reis was iedereen op tijd op de speellocatie. Broodjes op de kamers, picknicken op de trap, alles om maar vol energie achter het bord te kruipen.


Hedde is klaar voor de eerste ronde.

Vanwege het grote deelnemersaantal werd er op verschillende locaties gespeeld. Kaj had de meeste pech: hij speelde op een locatie aan de andere kant van Wijk aan Zee, niet bij de rest van de Paardensprongers, maar vooral, ook niét in aanwezigheid van de Masters. Misschien volgend jaar even een klein mailtje vanuit SC de Paardensprong met het verzoek om bij elkaar op locatie te spelen.


Vlak voor de eerste ronde.

De Vierkampen is een leuk opgezet toernooi, waarbij je in een clubje van vier, in drie dagen drie partijen tegen elkaar speelt. De eerste avond nog wat onwennig, bij aanvang van de tweede dag is er al herkenning en na afloop van de tweede dag werd hartelijk afscheid genomen met de woorden ‘tot morgen!’. Hoe de verdeling precies is gemaakt kwamen we niet achter, maar het was niet op alfabet en niet op rating. Mogelijk hebben ze geprobeerd te mixen: in elke viertal zat wel een jongere, of een oudere en her en der nog wat meisjes/dames.


Ook Maurits heeft er zin in.

Op zaterdagochtend kregen we rond 10.00 uur een berichtje van de organisatie. Er werden protesten verwacht  met bijbehorende wegblokkades. De organisatie riep een ieder daarom op, vroegtijdig naar de locatie te komen. Om 11.30 uur waren de meeste van in Wijk aan Zee, zonder enige hinder. Strandwandelingen zijn gemaakt, de eerste dag van de Masters begon, dus werd er ook ‘gejaagd’ op handtekeningen. Om 14.00 uur was de opening en was het concentreren geblazen. Anders dan tijdens de avondronde was hier veel publiek aanwezig. Deze kwamen -achter de plastic schermen – kijken naar de aldaar spelende Masters.


Uitwaaien in de duinen.

De kortste partij werd dit weekend gespeeld door Carlijn op zaterdag. Niet alleen kwam haar tegenstander een half uur te laat binnen, binnen 13 zetten was het spel al klaar. De langste partij van dit weekend werd (door ons) ongetwijfeld gespeeld door Kaj, op deze middag tegen Stan. Lange tijd ging het gelijk op maar uiteindelijk moest Kaj, na 4,5 uur het hoofd buigen. Bijna net zo lang als Giri tegen Wenjun, zij deden er 6,5 uur over om tot een besluit te komen. Respect voor alle vier spelers. ’s Avonds hebben we met zijn allen in Beverwijk gegeten bij de pizzeria.


Eten in de pizzeria.

Op zondag moesten we op tijd de Stayokay verlaten. Een groot deel van het gezelschap is zich gaan verwonderen bij de Bazaar in Beverwijk. Ook vandaag was weer een drukke dag met bezoekers en na de partijen afgelopen waren was het soms nog wachten op de andere uit de Vierkamp: “Als zij dan remise spelen, dan ben ik gedeeld tweede”. Soms pakte het gunstig uit, soms won er toch iemand die eigenlijk beter niet had moeten winnen.


Resultaten

Voor de winnaar en de tweede geplaatste waren leuke geldprijzen beschikbaar. Addertje: ze konden alleen op het toernooi worden ingewisseld om schaakboeken mee aan te schaffen. Bij gedeelde eerste of tweede plaats werd het geld bedrag gedeeld. Zo kon het gebeuren dat bij het clubje van Kaj, vier prijzen werden uitgedeeld. Aan het einde van de zondag bleek een ieder 1,5 pt gehaald te hebben.


1. Sjoerd 2,5 pt eerste

2. Imara 2,5 pt gedeeld eerste

3. Carlijn 2 pt gedeeld eerste

4. David 2 pt tweede

5. Hedde 2 pt tweede

6. Kaj 1,5 pt gedeeld eerste met vier

7. Maurits 1,5 pt tweede

8. Simon 1 pt geen prijs

9. Mehran 1 pt geen prijs


Hieronder nog twee links naar items over het TATA steel toernooi en de positie van vrouwen binnen het schaken:


En hoe erg het nog steeds is om van een vrouw/meisje te verliezen blijkt wel uit de reactie van de eerste tegenstander van Carlijn dit weekend, nadat ze tot een remise waren gekomen. Bij terugkeer sprak hij tot zijn vrienden “dat hij bijna had verloren van een meisje”..


Vandaag was een rustdag voor de Masters en de Challengers, maar morgen gaan ze verder met ronde 5 (van 13!). Commentaar op deze partijen kan je onder andere vinden op het youtube kanaal van chess24.


Voor degenen die het helemaal tot het einde hebben gehaald volgen hier nog wat foto's:149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page