top of page

Rondje langs de velden.

Zaterdag 7 oktober 2023.

Op twee locaties kwamen vandaag clubleden in actie. In Leek organiseerde schaakclub Leek/Ronden het eerste Grand-Prix toernooi van het seizoen. In onze thuisbasis de Hunzeborgh debuteerde ons KNSB team in de zesde klasse. Eerst naar Leek waar acht Paardensprongers, met ons hele E team, zich hadden opgegeven voor het toernooi. Dat hadden er misschien meer kunnen zijn want met de starttijd om 10.15 uur is er altijd concurrentie van andere sporten. Maar met bijna 75 deelnemers kan de organisatie denk ik tevreden zijn. Basisschool de Stapsteen blijkt een prima locatie. Er is een ruime aula en er werd gespeeld in klaslokalen met ramen aan de gangzijde. Veel ouders bleven achter het glas kijken maar je mocht ook het lokaal inlopen om van een afstandje de partijen te volgen. Veel rust dus in de lokalen, wat het schaken natuurlijk ten goede komt. Kortom de organisatie met veel nieuwe gezichten zoals Tobias van Essen, die vorig seizoen nog meedeed in de GP cyclus, had het prima voor elkaar!

Joas was ingedeeld in groep I waar zes partijen werden gespeeld. Joas won er vier, verloor een keer en speelde een remise. De score leverde een mooie tweede plaats op. Joas speelt nog niet zoveel toernooien. De gewonnen beker kan een motivator zijn om meer te gaan spelen.

In groep G was Sven ingedeeld maar na de eerste ronde moest hij het toernooi verlaten. In deze groep won Tobias 5 van de 7 partijen waarmee hij tweede werd. In groep F won Hannah de Jong, in volgende verslagen Hannah dJ, slechts een partij. Ze speelde vandaag veel te snel waardoor ze zelfs in een partij met een gewonnen stelling toch de winst uit handen gaf.

In groep D kwam Wart tot een 50% score waarmee hij vijfde werd. Wart speelt vaak nog wat onder zijn kunnen maar we zien hem weer groeien. Hopen dat de topvorm er is op 11 november tijdens de finale NK E teams!

Gideon speelde vorige week mee met ons C team en moest vandaag even wennen aan de veel kortere speeltijd. In groep C gingen de eerste twee partijen (een keer door de vlag) verloren maar daarna herpakte Gideon zich. Vier keer winst en een remise leverde de tweede plaats op. In groep B een mooie score voor Hedde. Drie keer winst en twee keer remise wat een gedeelde eerste plaats opleverde, dus vluggeren voor de groepswinst. Hedde met rating 976 was er dicht bij maar trok toch aan het korte eind tegen een tegenstander met rating 1165. Het was een leuke en goed georganiseerd toernooi. Op de NOSBO site valt nog meer te lezen en daar staan ook alle uitslagen. Volgende week een van de leukste toernooien van het jaar: Schiermonnikoog. Zoals het nu lijkt gaan ongeveer 25 clubleden meedoen!

Naast de C, D en E teams doen we dit jaar voor het eerst mee met de KNSB Competitie. In deze competitie wordt met een lange bedenktijd gespeeld. Ander halfuur voor de eerste 40 zetten waarna er nog 30 minuten bij komen. Per zet krijg je er ook nog 30 seconden op de klok bij. Het lijkt ons goed voor de ontwikkeling van de spelers. In de NOSBO competitie doen we dit jaar helaas niet mee door te weinig spelers. Voor de jeugd is deze competitie met veel lange partijen op vaak doordeweekse avonden niet ideaal. De KNSB competitie wordt op zaterdag gespeeld dus een heel goed alternatief. Het team speelt met acht spelers. We gaan in verschillende opstellingen spelen met af en toe een trainer in het team. In de zesde klasse spelen we tegen ESG Emmen (uit op 25 november), Amevo Apeldoorn (16 december thuis), Tjonger Aa Linde Wolvega (3 februari uit), SC Assen (2 maart thuis) en Groninger Combinatie (23 maart uit). De eerste tegenstander kwam vandaag vanuit Deventer naar de Hunzeborg, DSG Pallas 3.

Simon was gisteren helaas ziek geworden, Sjoerd zou voor hem invallen maar hoefde niet in actie te komen. De Deventenaren misten een speler dus we begonnen met een 1 - 0 voorsprong.

Die voorsprong werd snel uitgebreid. Kaj en Maurits brachten het team op 3 -0 maar Mehran op bord acht verloor helaas de partij. Op bord vier moest Imara ook het punt inleveren maar Dagmar won en daarmee was een remise al zeker.

Op de borden een en twee spannende partijen. Bij Carlijn leek remise, voor matchwinst, haalbaar maar met de witte stukken die veel actiever stonden wist de partij te winnen dus ook onze eerste match in deze competitie.

Intussen stond op het eerste bord een ingewikkelde stelling voor David op het bord met voor beide spelers een diagonaal aan pionnen schuin over het bord. Groot nadeel voor David, zijn paarden stonden niet bepaald lekker want deze stukken konden nauwelijks een kant op. De beslissing viel door promotie van een witte pion waarna David niet anders kon doen dan zijn koning omgooien.

Jammer maar voor David een hele leerzame partij. Wat niet jammer is de blik op de tussenstand in de zesde klasse. Na een ronde staan we bovenaan! We doen het supergoed in het team schaken waar binnenkort nog een competitie bij komt. De Noordelijke Jeugd Competitie!
115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page