top of page

Winst KNSB team, Tobias in de prijzen

Zaterdag 16 december 2023.

Vandaag kwam ons KNSB team voor de derde keer in actie in de Hunzeborgh en in Sint Jacobiparochie organiseerde Schaakclub Emanuel Lasker hun Grand- Prix toenooi. Zoals jullie misschien wel weten doen we dit seizoen voor het eerst mee met de KNSB competitie in de zesde klasse. In de NOSBO competities doen we op dit moment niet meer mee. We willen graag zoveel mogelijk jeugdspelers lange partijen laten spelen. In de NOSBO competitie wordt vaak doordeweek gespeeld in de avond, voor jeugdspelers is dat geen optie. Het team begon op 7 oktober, thuis, uitstekend met een 5 - 3 overwinning tegen DSG Pallas uit Deventer. In Emmen werd op 25 november nipt verloren tegen ESG 4.5 - 3.5. Tegenstander vandaag Amevo Apeldoorn. Amevo is een sponsornaam. De spelers in het team zijn lid van Schaakstad Apeldoorn.Onze thuisbasis deelden we met onze stadgenoot Staunton, zij hadden geen zaal beschikbaar, voordeeltje we delen op deze manier de kosten van de zaalhuur. Op 2 maart als we thuisspelen tegen SC Asssen zijn zij ook weer te gast. In het Apeldoornse team, net als bij ons, veel jeugdspelers, met op de laagste van de acht borden kinderen in de basisschool leeftijd. In het KNSB team spelen we in een wisselende opstelling. Sjoerd maakt deze uit de beschikbare spelers. Vandaag waren dat van bord 1 t/m 8: Martijn, Kaj, Dagmar, Carlijn, Maurtis, Imara, Mehran en Hedde.Hedde was als eerste klaar. Hij had veel materiaal gewonnen waarna mat zetten een kwestie van tijd was. Niet veel later kwam het team op 2 - 0. Carlijn had ook geen moeite met haar tegenstanderr. Na een prima aanval was het klaar op bord vier. Dagmar zette het team op 3 - 0, zij won ook zonder problemen met een loper van de tegenstander in de penning.Imara had snel in haar partij een toren gewonnen. Dat voordeeltje speelde ze prima uit. Ook op dit bord geen enkel probleem voor het team. Mehran kwam in een eindspel met voor beiden een pion en een toren. Normaal gesproken haal je hier minimaal remise uit. Maar het is uitkijken voor een foutje in dit toch wel lastige eindspel. Dat foutje kwam er helaas voor Mehran. Hij verloor de toren en dus de partij. Een toreneindspel ook bij Maurits met voor hem zover ik het zag, twee pionnen meer. Maurits won de partij dus een ruime voorsprong 5 - 1.
Op bord twee kwam Kaj een paar pionnen achter. Kaj probeerde van alles om deze achterstand om te buigen maar de pogingen stranden. Verlies dus op bord twee. Even na half vijf was Martijn als enige in de zaal nog aan het spelen. Een spannende partij werd door zijn tegenstander gewonnen. Aan de rand van het bord werd Martijn mat gezet. Een mooie

5 - 3 overwinning waarmee het team op dit moment vierde staat, maar niet alle teams hebben evenveel matches gespeeld. We zitten in een poule met zeven teams, dus is er in elke ronde een team vrij. Die vrije ronde hebben we al gehad. Kijkend naar de tussenstand is de eerste plaats in de poule zelfs nog mogelijk. Op 3 februari is de volgende ronde. We treffen dan de koploper, het Friese Tjonger Aa Linde 3. De uitslagen en standen vind je hierDe orgainisatie in Sint Jacobiparochie had ten opzichte van vorige jaar een goede zet gedaan. Het aantal plaatsen terug te brengen naar 62. Vorig jaar was het, mede door de capaciteit in de speellocatie veel te druk. Het toernooi was in een dag uitverkocht en werd een reserve lijst aangelegd. Op die lijst stond ook Yuan Li. Omdat er spelers afvielen mocht hij vanmiddag ook meedoen. Uiteindelijk kwamen, mede door ziekte 55 kinderen aan de start, waaronder een viertal Paardensprongers.Voor Yuan Li is het even wennen om te spelen tegen kinderen met een rating rond de 900 punten. Vorige week scoorde hij 2.5 uit zeven. Vanmiddag ging het al een stuk beter. In de B groep, een groep van zes spelers wist hij drie partijen te winnen. Dat leverde hem net geen beker op met de vierde plaats maar zijn toernooi resultaat is een heel klein minnetje -0.16.Wart, Hannah en Tobias zaten in groep C. Wart had niet zijn dag met een keer winst uit zes partijen. Hannah won drie partijen o.a. tegen haar broer Tobias. Voor haar ook een vierde plaats. Tobias won met 3.5 punten de beker voor de derde plaats. Allle resultaten en een verslag van de organisatie staat op de NOSBO site.Op 28 december gaat de GP cyclus verder in Groningen op het Chess Festival.


De foto's in dit verslag zijn gemaakt door: Sjoerd, Martijn, moeder Hannah en Tobias en Ronald

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page