top of page

Kwalificatie NK ABC in Apeldoorn

Bijgewerkt op: 25 nov. 2023

Update: Een kort verslag van het hele weekend is hier te lezen.


Ronde 1:Shinsaku Okita (1794) - Mehran Sprong 1 - 0

Mehran was als eerste klaar. Hij heeft het nog wel even volgehouden tegen een zeer sterke tegenstander, maar in de opening vergat Mehran om zijn stukken te ontwikkelen, terwijl zijn tegenstander er al drie had ontwikkeld. Hierdoor bleken alle tactieken te werken in het voordeel van zijn tegenstander. Dit kostte uiteindelijk een volle toren en even later sloeg Mehran een stuk waarvan hij wist dat hij hem niet kon slaan en toen ging het helaas mat.


Kaj Kremer - Guillaumond Matthieu

Kaj kwam goed uit de opening. In een voorbereide Freak attack (in de Najdorf) kwamen beide spelers gelijk uit de opening. Lang ging het gelijk op, maar op een gegeven moment bleek het speeltempo nog even wennen voor Kaj en stonden er nog maar 15 minuten op de klok. Hierdoor raakte Kaj een beetje in paniek waardoor er een pionnetje van het bord viel. Even later ging er nog een pion af en kreeg zijn tegenstander ook het initiatief en ook hier werkten alle tactieken in het voordeel van zijn tegenstander.


De dames schijnen ook een partij gespeeld te hebben, maar niemand weet wat daar gebeurd is. Misschien dat de tafelpoten er nog wat van hebben meegekregen, want die zaten midden tussen de actie.Ronde 2:

Inmiddels is de tweede ronde alweer even bezig. Mehran is weer als eerste klaar.Enzo Garay - Mehran Sprong


Mehran had voor de tweede keer op rij zwart. Hij kreeg exact dezelfde opening op het bord als in ronde 1. Deze keer ging het echter een stuk beter in de opening en kwam Mehran terecht in een middenspel zonder dames. Toen Mehran een tussenzetje eerst over het hoofd had gezien waardoor zijn geplande zet niet werkte ging het mis. In plaats van slechts een pionnetje bleef er een vol stuk hangen. Dit bleek genoeg voor zijn tegenstander om de partij rustig uit te kunnen spelen.


Carlijn Hagen - Levi Weissgerber


Carlijn speelt een snelle partij tegen een voor ons onbekende tegenstander. Ze komt prima uit de opening, en weet een mooi stukoffer uit de mouw te schudden. Helaas levert dat maar kort een voordeeltje op. Het eindspel wat hierop volgde was ietsjes beter voor zwart, maar zoals veel toreneindspelen nog prima binnen de remisemarge. Carlijn krijgt de kans om drie keer in een partij Ke2 te spelen. De derde keer kiest ze echter voor een andere zet waarna het eindspel opeens gewonnen is voor zawrt. Het lukt haar helaas niet om dit nog recht te trekken.

Sven Winter - Kaj Kremer

Kaj Komt prima uit de opening. In het middenspel komt Kaj kort even wat minder te staan, maar weet dit uiteindelijk om te zetten naar een eindspel waarbij hij een paard en een pion over heeft tegen een loper van zijn tegenstander. Dit bleek genoeg voor remise!


Imara Hardeman - Sarah-Joy Koorevaar

Het enige wat ik over deze partij kan zeggen is dat het na de opening nog wel gelijk op ging. Wat er verder is gebeurd is mij een raadsel en de notatie is ook zoekgeraakt. Uit nader onderzoek blijkt wel dat Imara helaas deze ronde verloren heeft.


Ronde 3:

Deze ronde was tot nu toe de beste ronde: 2.5/4! Mehran had een bye, Imara moet helaas genoegen nemen met remise, Kaj verliest en Carlijn weet te winnen.


Ronde 4:

Ronde 4 is alweer een kleine drie kwartier bezig. Het gaat tot nu toe best goed bij de Paardensprongers! Imara en Carlijn staan een stuk voor tegen Niranjana Ganeshram en Jools de Boer. Kaj lijkt misschien een loper in te kunnen sluiten tegen Jayden Breider en Mehran houdt goed stand tegen Elise Knobbe.


Update ronde 4: Imara en Carlijn winnen, Kaj en Mehran verliezen. We zijn net op tijd om de bus te halen richting huisje.


Ronde 5:

Deze ronde begon wat ongelukkig. Het bleek namelijk dat ik verkeerd had gekeken en de bus helemaal niet kwam om 9:30. Gelukkig was de vander van Josephine onze redder in nood. Hij heeft alle spelers in recordtempo naar de speelzaal gebracht. Hier waren ze in sommige gevallen zelfs nog eerder dan hun tegenstander.

Mehran Sprong - Namik Nursen

In een prima partij waar Mehran geen moment in gevaar komt en zelfs nog een aantal goede kansen krijgt om de partij naar zich toe te trekken blijkt Mehran net iets te gretig in het eindspel door een pionnetje te slaan waardoor zijn tegenstander pat weet af te dwingen.


Elise Knobbe - Carlijn Hagen

Carlijn speelt een goede partij en krijgt een aanval tegen op de koningsvleugel. Als Elise er vervolgens voor kiest om de aanval voort te zetten op de damevleugel komt Carlijn onder alle druk uit met een pionnetje meer. Helaas heeft ze niet genoeg tijd meer om alle varianten door te rekenen, waardoor Elise een toren kan winnen.


Jinchen Zhang - Imara Hardeman

De tegenstander van Imara kwam goed voorbereid naar de tweede speeldag. Ze speelde al op de tweede zet f3. Dit is natuurlijk niet goed, maar het blijkt nog erg lastig om dit voordeel te behouden. Er zijn nog wel wat tactiekjes maar als die gemist worden door beide spelers komen ze in een pionneneindspel terecht. Ergens is hier iets misgegaan want uiteindelijk heeft Imara verloren


Casper Deij - Kaj Kremer

Kaj speelde een mooie partij. In een Caro Kann krijgt hij een mooie aanval waarin een hoop offers verborgen zitten, maar uiteindelijk was de dreiging van de vele offers te groot en gaf zijn tegenstander een stuk op. Dit was genoeg voor Kaj om de partij rustig uit te spelen.


Ronde 6:

Tussenstand ronde 6: Imara heeft een bye deze ronde, Carlijn moet tegen Fleur Westerhof, Mehran tegen een tegenstander (Danesh Bajnath) waar Martijn en ik in Hoogeveen de nodige moeite mee hadden. Kaj en Mehran hebben helaas verloren, Carlijn is nog bezig tegen Fleur.
De partijen kan je bekijken in de onderstaande studie:

438 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page